Kyrkbyn Prästgården 1

2 995 000 kr

Visa bud Budgivning pågår
Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
12 rum
Boarea
303 m²
Biarea
98 m²
Tomtarea
9 822 m²
Byggår
1795
Driftkostnad
31 146 kr/år

Fantastisk möjlighet att förvärva din alldeles egna del av det svenska kulturarvet. Välkomna till Istorps prästgård, en storslagen och herrgårdsliknande byggnad uppförd i slutet av 1700-talet. Denna underbara villa har fungerat både som privatbostad och för småskalig verksamhet. Nuvarande ägare har bedrivit café och designförsäljning i Istorps gamla prästgård och gården har varit plats för bland annat populära julmarknader och utgjort besöksmål för gruppresor. Tack vare det vackra och strategiska läget har man besökare från såväl Halland som Göteborg och Borås med omnejd.

Prästgården uppfördes 1789 i sengustaviansk stil med symetrisk fasad och har under två århundraden byggts ut och omändrats. Idag präglas byggnaden av de stora renoveringar som genomfördes under 1920-talet och 1939. Vackra detaljer från olika epoker smyckar rummen och här återfinns spröjsade fönster, kakelugnar, vedugn, burspråk, spegeldörrar och takrosetter.

Från hallen på övre plan når ni en sagolik torkvind där stora lårar som förvarat böndernas tioenden fortfarande står kvar. Den generösa takhöjden, vackra bjälkar och två takkupor inspirerar till förädling av utrymmet till allrum eller festlokal. Eller varför inte inreda som ungdomslägenhet eller hobbyrum - möjligheterna i detta hus är oändliga. Från prästgårdens fönster har ni en vidsträckt utsikt över jordbrukslandskapet från vilka generationer av prästfamiljer följt de skiftande årstiderna och kunnat blicka ut över trädgården och det som tidigare var en lummig fruktträdgård.

Läs mer hos mäklaren
Erik Olsson Fastighetsförmedling