Nordäggsvägen 2

Lillhärdals Kyrkby, Härjedalen Karta & restider

700 000 kr
Villaicon_villa_inactive

Avstyckad gård, i gott skick. Kan användas som åretruntbostad eller som fritidsbostad. Har tidigare använts som bondgård och som pensionat. Huvudbyggnaden är från mitten av 1800-talet, med knuttimrad stomme och vackra trägolv av 3 dm breda plankor. Vid huvudentrén finns en välkomnande veranda och en stor entréhall. Till vänster når man den stora salongen, med öppen spis, och till höger ligger det rymliga lantköket. Det har både den gamla vedspisen kvar, som fungerar utmärkt att elda i och som sprider skön värme, samt modern köksinredning med elspis. På baksidan av huset är det tillbyggt ett rymligt skafferi och en praktisk groventré. I anslutning till köket ligger även badrummet, med dusch, wc och tvättmaskin. Kommunalt vatten och avlopp är indraget. Mellan köket och salongen finns ett sovrum. Från entréhallen leder en trappa upp till övervåningen. Ovanför verandan finns också en uteplats under tak. På övre plan finns fyra rum av olika storlek. De två större har effektiva braskaminer. Under köket finns en jordkällare, som nås via en separat dörr utifrån.

De två ekonomibyggnaderna som boningshuset flankeras av är dels ett "k-­märkt" härbre (45 m2 BIA) från 1600/1700-talet, med vidbyggd vedbod och carport på ena sidan och ladugård (113 m2 BIA) med körbro, höskulle och carport, på andra sidan. Dessa är i bra skick. Det finns även en enkel verkstadsdel (14 m2 BIA) på höskullen med el indraget.

Under 1980-talet drogs in nytt vatten/avlopp, el och element, nya fönster och nytt plåttak. Sedan har alla rum renoverats. På 2000-­talet gjöts ny grund runt huset, ny stående lock­panel spikades upp och ett nytt skafferi och farstu byggdes till på baksidan. Båda skorstenarnas rökkanaler har försetts med stålrör. En hel del har gjorts på marksidan. Dränering med singelbädd runt grunden, bortschaktning av ca 1400 kubikmeter slänt på baksidan och förbättring av gräsmattorna. Det går att klippa i princip allt med en åkgräsklippare idag. Två carportar och asfalterade ytor till dessa och till parkering har gjorts. En större yta med Älvdalssten har lagts, utmärkt som grillyta mm.

Gården kallas sedan gammalt för Nordeggen. Namnet har sitt ursprung i en egg i form av en ås, dvs täkten där det växer hö, rakt norrut från gården.

Omgivningar:
Bara 100 meter från gården finns en restaurang, på Härjulfs väg 6.
250 meter till Lillhärdals Kyrka.
500 meter till sjön Hån, där Härjulfleden passerar. Vid den står följande att läsa på en skylt:

Välkommen till Härjulfleden.
För mer än 1000 år sedan banade Härjulf Hornbrytare och hans hustru Helga sig väg genom Sverige på flykt undan både den norske och den svenske kungen. De bosatte sig så småningom vid Lövnäsvallen i Härjedalen nära gränsen till Dalarna. Enligt sägnen anses Härjulf vara härjedalingarnas anfader.
Följ förfädernas spår utefter Härjulfleden. Stanna upp vid de intressanta platserna, njut av naturen eller ta en roddtur på närmaste sjö. Ta på storstövlarna och kasta ut betet i någon av forsarna. Gäddan, harren eller storöringen väntar.
Nyfiket äventyrlig eller bekvämt vandrande, ensam eller i sällskap, barn eller vuxen, alla hittar godbitar efter Härjulfleden, 220 km av skönhet, spänning och glädje.
Härjulfleden har ett av Sveriges mest intressanta fiskevatten och ett samlat utbud av kultur, golf, nöjen, bad, mat, boende samt service av alla slag, i öst-västlig riktning genom Sveriges mitt.

Läs mer om bostaden hos mäklaren
Bostadstyp
Villa
Boarea
210 m²
Biarea
158 m²
Tomtarea
2 276 m² tomt
Antal rum
6 rum
Driftkostnad
18 000 kr/år
Räkna på boendet

Räkna på ditt nya boende

Se vad det kostar dig per månad att bo på Nordäggsvägen 2 och skaffa lånelöfte nu.

Pris
700 000 kr
Driftkostnad
18 000 kr/år

Statistik

8 810
besök på Hemnet
Bostaden publicerades för 117 dagar sedan, den 29 maj 2017. Besök på Hemnet avser hemnet.se och Hemnets mobilappar.

Få fler besök till din annons

Liknande bostäder till salu

Guider & Tips