Viktoriagatan 7A

Öster, Landskrona Se på karta

3 295 000 kr

Budgivning pågår
Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
6 rum
Boarea
188 m²
Tomtarea
97 m²
Byggår
1909
Driftkostnad
27 600 kr/år

Nu kan jag presentera anrika Selmahuset eller Haijska huset som det även har kallats. Fastigheten som är ett gathus i 3 plan, uppfördes 1769 åt köpmannen Philip Jacob Haij. Huset har en rik historia och var bland annat bostad åt Johan Ödmansson under hans dryga 25-åriga tid som borgmästare i Landskrona i mitten av 1800-talet. Här arbetade sedermera Selma Lagerlöf under tio år som lärarinna då Elementarskolan flyttat in i byggnaden. Det var för övrigt på vinden som Gösta Berglings saga en gång författades. Många av dagens landskronabor minns säkert att lokalerna även inhyst Landskrona Posten en gång. På senare tid har det varit yogacenter för kvinnoföreningen Selma och idag en colivingverksamhet, där de boende hyr var sitt rum och delar kök och övriga faciliteter. Fastigheten kan med enkelhet renoveras och nyttjas som familjebostad.

Fastigheten disponeras över tre plan, där nedre plan består av hall, gästwc, stort kök, två bra sovrum samt ett litet förråd under trappan. Plan två disponeras över hall, tre sovrum, badrum med två duschar eller dusch och badkar om man så önskar samt tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare från Siemens, vask samt förvaring i form av hyllor.

Plan tre utgör det magnifika med fastigheten, det var här uppe Selma Lagerlöf skrev sina dikter. Översta plan består av ett allrum samt ett tornrum med utgång till en takterass i västerläge med magisk utsikt över staden. Ytan här uppe används idag som ett vardagsrum och TV-rum, men skulle även kunna göras om till ett underbart sovrum med öppningsbara glaspartier ut till takterassen.

Källare finns under hela huset och rymmer varmvattenberedare, pannrum och övrig förvaring.

Fastigheten hyser för närvarande två hyresgäster av totalt fem möjliga och inbringar 4350 kr per hyresgäst och månad. I hyran ingår värme, vatten, städning, el, sophämtning och bredband. Hyresgästerna kommer att sägas upp om en köpare ämnar att ha fastigheten till privatbostad. Vill man som köpare fortsätta att bedriva colivingverksamhet, kan hyresgästerna medfölja i köpet. Huset kan säljas möblerat.

Läs mer hos mäklaren
Bjurfors Landskrona