Kundservice för fastighetsmäklare

Hur inhämtar jag godkännande från köpare och säljare till att visa bilder på sålda objekt?

Från Hemnets perspektiv finns det inga formkrav, utan det vi ber om kort och gott är att du som mäklare stämmer av med köpare och säljare att det är ok att slutpriset publiceras på Hemnet, och att det är ok att bilderna finns kvar. 

 

Däremot så finns regler i mäklarlagstiftningen som kräver att mäklaren inhämtar godkännande för att använda uppgifterna i sin marknadsföring, vilket kan vara bra att känna till. Hos många mäklarfirmor används en blankett för att inhämta godkännande från köpare och säljare för denna marknadsföring. Vi rekommenderar att godkännande i det här sammanhanget inhämtas även för publicering av information och bilder på Hemnet, då Hemnets nya produkt “Sålt av oss” är ett sätt att marknadsföra mäklarfirman genom att visa på genomförda försäljningar. 

 

Men GDPR då?, undrar du kanske. Jo - Hemnet har vidare ett utgivningsbevis som innebär att de flesta regler i GDPR är undantagna, och istället gäller samma regler för yttrandefrihet och publicering som radio, TV och tidningar har. Däremot vill vi att man ska vara bekväm med den information som finns hos oss. Om en säljare eller köpare skulle höra av sig till oss och önskar få bilder borttagna, trots att ett godkännande har getts hos mäklaren och trots vårt utgivningsbevis, så respekterar vi självklart individens önskan och tar bort bilden.

 

Fick du svar på din fråga?

Kundservice

Öppettider

Måndag - Fredag kl. 8-21

Lördag - Söndag kl. 10-14

Övriga helgdagar har vi stängt