Tips och råd för att klara bolånen i tuffa tider

Inflation, stigande bolåneräntor och ökade levnadskostnader. Har du bostadslån så påverkas du särskilt mycket av omvärldens oroligheter och ekonomi. Så hur ska du tänka för att sitta tryggt i båten när havet stormar och bostadsmarknaden svajar?

Bild: Swedbank.

Hushållens ekonomiska marginaler fortsätter att krympa. Det visar en färsk undersökning om hushållens finansiella hälsa från Kantar Sifo och beräkningar av Swedbank. Var tredje har nu en ekonomi som precis går ihop eller som till och med går minus varje månad, och 30 procent har behövt använda sitt sparande till räkningar det senaste halvåret. 

Att känna sig lugn och trygg med sin privatekonomi handlar till stor del om att anpassa sin ekonomi utifrån de förutsättningar man har. Allt startar med att göra en budget för att ha koll, och sedan försöka hålla sig till den. 

Budget för en bättre koll på din ekonomi | Budgetmall | En bättre framtid | Swedbank

Se över dina utgifter och jämför dina faktiska levnadskostnader med dina nödvändiga kostnader. Kanske upptäcker du att det finns utgifter du kan dra ner på? I Swedbanks app hittar du tjänsten Abonnemangshjälpen och den är helt kostnadsfri. Med Abonnemangshjälpen får du koll på dina abonnemang, prenumerationer och medlemskap. Du kan även avsluta dina abonnemang och prenumerationer du kanske inte använder. Om du vill kan du sätta pengarna i ett sparande i stället. 

Abonnemangshjälpen – hjälper dig avsluta abonnemang 

Det kan också vara läge att se över sina bolån och samla sin ekonomi på ett ställe för att få en bra överblick över hela sin ekonomi. Räntan du får hos oss på Swedbank är alltid personlig och vi ger dig rådgivning anpassat efter din livssituation. Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig och hjälper dig byta bank för ditt bolån – eller gör en egen koll och få preliminärt svar direkt. 

Flytta bolån – vi hjälper dig byta bank för ditt lån | Swedbank

Vad kan man göra för att mildra effekterna av inflationen?

Fokusera på sådant du kan styra själv. 

  • Gör en budget – den hjälper dig att hålla koll.
  • Se över dina utgifter och jämför dina faktiska levnadskostnader med dina nödvändiga kostnader. Kanske upptäcker du att du har utgifter du kan minska?
  • Var prismedveten när du köper mat och välj rabatterade varor och livsmedel det är säsong för och gör gärna matlådor
  • Var elsmart genom att sänka temperaturen inomhus, duscha kortare tid och använd bara tvättmaskinen eller diskmaskinen när den är helt full. Kör gärna också maskinerna på lägre temperatur. Låt tvätten självtorka istället för att använda torktumlaren. 
  • Ställ bilen om du kan och åk kommunalt eller cykla, det är bra både för miljön och plånboken.
  • Passa på att se över ditt sparande. Prioritera en buffert så att du vet att du alltid klarar av oförutsedda utgifter, minst två månadslöner efter skatt är en bra riktlinje. Har du utrymme utöver det – starta eller bygg på ditt långsiktiga sparande. 

Med den här typen av åtgärder bygger du en privatekonomi som gör dig mindre känslig för ekonomiska svängningar och som förhoppningsvis också ger både trygghet och svängrum i privatekonomin.

Vi har samlat tips och råd som du kan ha nytta av, både i vardagen och när du ska göra de viktigare valen. Allt för en bättre framtid.

Inspiration och tips i vardagen | En bättre framtid | Swedbank