Ett par minuter på t-banan kan spara miljoner i boendekostnad

Lägg två minuter extra på pendlingen – spar miljoner kronor på ditt boende. Hemnet har kartlagt hur mycket bostadspriserna varierar längs tunnelbanelinjen i Stockholm och skillnaderna är ibland slående.

kartan

Köper du en lägenhet i Hornstull på Södermalm i Stockholm kostar den i snitt 89 000 kr per kvadratmeter. Sitter du kvar på tunnelbanan en station till, det vill säga i två minuter, och istället kliver av i Liljeholmen så är snittpriset 64 000 kr. För en 3a på 90 kvadratmeter innebär det en skillnad på drygt 2,2 miljoner kronor.

– Bra kommunikationer ligger alltid högt på listan när vi tittar på vad människor prioriterar när det gäller boendet, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet. Men skillnaderna i pendlingstid kan ju vara väldigt små så många skulle säkert gynnas av att höja blicken och även inkludera andra områden när de letar bostad.

t-bana
Längs tunnelbanans röda linje skiljer det 82 700 kr per kvadratmeter mellan billigaste och dyraste område. Det är nästan 7,5 miljoner kronor för en trea på 90 kvadrat. (Bild: Benutzer:Jorges/Wikipedia)

7 miljoner mellan dyrast och billigast

Föga förvånande visar kartan att det är betydligt billigare att köpa bostad i ytterstan än i innerstan. Av de 3:or som ligger ute på Hemnet just nu skiljer det drygt 7 miljoner kronor mellan den dyraste på Östermalm och den billigaste i Tensta. Frågan är alltså om man tycker att det är värt 17 minuter extra restid. Men självklart är det fler faktorer som spelar in när man köper lägenhet än bara restider. Exempelvis service i området och närheten till grönområden påverkar också, liksom områdets ”varumärke”.

– Viljan att bo centralt har drivit upp priserna i attraktiva lägen. Att man kan säga att jag bor inne i stan, jämfört med att säga att jag bor utanför stan, det påverkar vad människor är beredda att betala för sitt boende, säger Staffan Tell.