Så undviker du de vanligaste fallgroparna vid bostadsköpet

Att ge sig ut på bostadsmarknaden kan göra vem som helst nervös. Även om man har ett lånelöfte och vet vad slutpriserna i området brukar landa på, finns det en hel del andra saker att hålla koll på. Vi lät Danske Banks affärsområdeschef Anneli Adler reda ut några frågetecken i bostadsdjungeln.

LÄS MER: Ansök om lånelöfte och bolån från 1,29 %, få svar på 7 sekunder.

När man står inför en av livets största investeringar är det viktigt att syna boendets förutsättningar i sömmarna för att undvika onödiga missar. Vid köp av bostadsrätt är det till exempel nödvändigt att gå igenom föreningens årsredovisning för att få en överblick av hur föreningens ekonomi mår. Vilka tillgångar finns och hur stora är föreningens skulder? Det framtida värdet på bostaden kan påverkas av föreningens ekonomi.

LÄS MER: Svårt att tyda årsredovisningen? Ta hjälp av Danske Bank genom hela bostadsaffären. Boka ett grönt eMöte direkt.

Kom ihåg att fråga mäklaren om det förväntas bli några avgiftshöjningar och – om du har bil ­ vad parkeringsavgifterna är i området. Anneli Adler tycker också att man bör undersöka om föreningen äger marken som fastigheten står på och om den har lokaler för uthyrning.

– I ett läge där konsumenter är mer kräsna och det finns dämpade förväntningar på prisuppgångar kommer dessa faktorer bli allt viktigare. Kostnader för lokaler som föreningen inte lyckas hyra ut kan bidra till framtida ytterligare kostnader.

Ett husköp skiljer sig på många punkter jämfört med köp av bostadsrätt. Vid husköp tillkommer exempelvis driftkostnader i form av sophämtning, sotning och vattenförbrukning. Kanske måste man också köpa en gräsklippare till trädgården? Uppvärmningskostnaden kan dessutom variera kraftigt över året.

– När man köper hus bör det besiktigas ordentligt av en oberoende part, så att man inte råkar ut för några obehagliga överraskningar i efterhand. Man ska också betala för pantbrev och lagfart – vilket kan bli ganska mycket pengar, säger Anneli Adler.

Om staten eller kommunen äger marken som ditt nya hus är byggt på måste du också, för att få nyttja marken, betala en årlig tomträttshyra.

LÄS MER: Checklista – missa inte detta på visningen.