Checklista: Att tänka på innan visning

För att undvika tråkiga överraskningar i samband med bostadsköp finns det flera saker man bör stämma av med både sin bank och mäklare innan budgivningen startar.

– Först när du har säkrat ditt lånelöfte kan du börja fundera på hur långt du kan gå i en budgivning, säger Anneli Adler, affärsområdeschef på Danske Bank.

LÄS MER: Ansök om lånelöfte och bolån från 1,29 %, få svar på 7 sekunder.

Jakten på drömboendet kan vara en snårig stig, kantad av förhoppningar och besvikelser. Genom att förbereda sig så mycket som möjligt innan visning minskar risken att råka ut för krångel när det är dags för budgivning. Anneli Adler, affärsområdeschef på Danske Bank, har flera tips på hur man kan förbereda sig.

– Ha lånelöftet i ordning innan visningen. Om du snabbt vill kunna lägga ett bud är det viktigt att känna till dina möjligheter och begränsningar.

På visningen bör man fråga mäklaren så mycket som möjligt, exempelvis hur hög belåningen är per kvadratmeter. Om belåningen överstiger 15 000 kr per kvadratmeter bör man vara extra uppmärksam då kommande räntehöjningar kan innebära stora höjningar av månadsavgiften. Om det gäller ett husköp är det viktigt att ha koll på om fastigheten har kommunalt vatten och avlopp. Det kan nämligen kosta en rejäl slant att dra in enskilt vatten och avlopp och ibland beslutas det för ett helt område utan möjlighet att avstå.

LÄS MER: Hos Danske Bank kan du få rådgivning kring bolån både online, över telefon eller på kontor.

Utifrån dina förutsättningar får du sedan ett lånelöfte som visar hur långt du kan sträcka dig i en budgivning.

– Du behöver inte utnyttja hela lånelöftet i en budgivningsprocess. Det kan vara bra att ha ett visst låneutrymme kvar om något oförutsett skulle hända med bostaden eller att du på sikt behöver renovera, säger Anneli Adler.

Innan budgivning rekommenderar Anneli Adler att man sätter en gräns för vad man är villig att betala.

– Tänk igenom vad bostaden verkligen är värd för dig så du inte rycks med i en skenande budgivning.

Innan budgivningen bör du även ha bestämt dig för om du behöver sälja din nuvarande bostad för att få loss pengar till det nya bostadsköpet. Detta är extra viktigt just nu, eftersom bostadsmarknaden har gått lite upp och ned den senaste tiden.

– Givet hur marknaden ser ut just nu skulle jag säga att man bör sälja sin bostad innan man köper nytt. Då slipper du risken att hamna i en jobbig situation där du inte får din gamla bostad såld eller tvingas sälja den till ett lägre pris, säger Anneli Adler.

Kom ihåg att det vid ett husköp ska göras en noggrann besiktning med hjälp av en seriös, fristående och erfaren besiktningsman innan köpet går igenom. Som köpare är du enligt lag skyldig att ta reda på fastighetens skick, den så kallade undersökningsplikten. Kostnad för en besiktningsman brukar ligga på mellan 7 000 till 15 000 kronor.

LÄS MER: Så undviker du vanligaste fallgroparna vid bostadsköpet