Stora valmöjligheter för den som köper

Hösten är på ingång, det är även en intensiv period på bostadsmarknaden. För den som köper är valmöjligheterna större än på väldigt länge.

– Utbudet ökar kraftigt, det finns mycket bostadrätter att välja på helt enkelt, säger Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet.

Vill du ha koll på bostadsmarknaden? Skaffa Hemnets nyhetsbrev, klicka här.

Under tisdagsmorgonen besökte Staffan Tell TV4:s program Nyhetsmorgon tillsammans med Swedbanks privatekonom Arturo Arques för att diskutera läget på bostadsmarknaden. Nya siffror från Hemnet visar att försäljningar tar längre tid än tidigare, samtidigt som utbudet är större än på länge.

– Mer av det som tas bort från marknaden är inte sålt, utan det kommer tillbaka. Det verkar finnas ett glapp mellan köpare och säljare i prisförväntningar. Detta såg vi under förra hösten vilket ledde till en prispress, nu ser vi en liknande situation. Det syns inte i priserna än så länge men det går inte att utesluta att det kan synas under hösten, säger Tell.

Hur ska man tänka som köpare respektive säljare på den marknad vi har nu?

– För köpare betyder marknadsläget att det finns mer att välja på och att affärerna tar längre tid vilket ökar möjligheterna till en bra affär. Som säljare behöver man ställa in sig på att bostadsaffären kan ta längre tid. Det blir viktigt att hitta rätt köpare.

Se hela klippet i spelaren under eller på TV4:s hemsida

LÄS MER: Faktorerna som styr bostadsmarknaden i höst