Faktorerna som styr bostadsmarknaden i höst

Bostadsmarknaden i höst kan bli en stormig historia. Två orsaker är osäkerhet kring nyproduktion samt en trög andrahandsmarknad. 

 Det kan bli en stökig höst, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Annonser för bostadsrätter som tas bort från Hemnet utan att bostaden blivit såld har ökat rejält. Framförallt i Stockholm där drygt en tredjedel av alla bostadsrättsannonser inom den senaste tiden tagits bort utan att bostaden blivit såld. Men, dessa lägenhet förväntas komma ut på marknaden igen.

– Antalet bostäder som säljs varje år är hyfsat konstant och folk verkar flytta av ungefär samma anledningar över tid. Därför antar vi antar många kommer att försöka sälja sina bostäder igen vid ett senare tillfälle. Vi tror på en mer aktiv sommar än tidigare men även att det kan komma ut ganska mycket i augusti och september, säger Staffan Tell.

Vill du veta mer om bostadsmarknaden? Eller ha koll på de senaste trenderna? Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev.

Stort tillträde till nyproduktion

Till hösten kommer, enligt Svensk Nyproduktion, drygt 2 900 nyproducerade bostäder börja tillträdas. I samband med tillträdet kommer sannolikt ett stort antal bostadsrätter omgående läggas ut till försäljning. Staffan Tell förklarar.

– Enligt flera företrädare för byggbranschen har det förkommit spekulation i nyproduktion och det kommer sannolikt att komma ut en del bostäder där man inte haft någon tanke på att flytta in. Vi har hört att det i vissa projekt inför tillträde kan komma ut, 10, 20 eller 30 bostäder på ett bräde, säger han.

Tell lyfter även det kommande riksdagsvalet samt bankernas striktare kreditgivning som viktiga faktorer för hur bostadsmarknaden kommer att utvecklas.

– Vi har fått tydliga indikationer om att amorteringskravet och bankernas striktare kreditgivning fått genomslag på marknaden och inget talar för att det kommer att ändras den närmaste tiden. Dessutom har vi snart ett riksdagsval som kan leda till en ökad osäkerhet, menar Tell.

Vet du vilken kommun som är Sveriges hetaste på bostadsmarknaden? Om inte, läs här.

Är det svårare att sälja bostaden på sommaren? Inte nödvändigtvis, enligt Hemnets data.