Att köpa före visning – dyrare än vad många tror

Det har länge varit en sanning att det är billigare att köpa en bostad före visning, men nya siffror från bostadssajten Booli visar att det är en myt. I Stockholm betalar en bostadsköpare i snitt ett 100 000 kronor ”dyrare” pris om bostaden köps före visning.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Att köpa en bostad före visning har för många varit ett sätt att slippa en budgivning där priset på bostaden riskerar att trissas upp. Men tron på att köparen kommer billigare undan är en myt, enligt en kartläggning som Booli gjort.

Booli har totalt tittat på nästan 25 000 lägenhetsförsäljningar och jämfört hur stor skillnad det är mellan värderingen och slutpriset beroende på om objektet sålts före eller efter den publika visningen.

I Stockholm slutade de bostäder som såldes före visning på 435 234 kronor över utgångspris, medan de som såldes via en vanlig budgivning landade på 305 755 kronor över utgångspriset. Alltså 100 000 kronor mindre än de som såldes före visning. I resten av riket ser mönstret likadant ut.

– För den som köper innan visning finns det en möjlighet att göra en bra affär, men i de allra flesta fall kommer du betala ett högre pris än om du hade köpt efter budgivning. Som köpare gäller det att vara väl informerad om värdet på bostaden för att kunna göra en bra affär, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, till Expressen.