Att köpa före visning – dyrare än vad många tror

Det har länge varit en sanning att det är billigare att köpa en bostad före visning, men nya siffror från bostadssajten Booli visar att det är en myt. I Stockholm betalar en bostadsköpare i snitt ett 100 000 kronor ”dyrare” pris om bostaden köps före visning.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Att köpa en bostad före visning har för många varit ett sätt att slippa en budgivning där priset på bostaden riskerar att trissas upp. Men tron på att köparen kommer billigare undan är en myt, enligt en kartläggning som Booli gjort.

Booli har totalt tittat på nästan 25 000 lägenhetsförsäljningar och jämfört hur stor skillnad det är mellan värderingen och slutpriset beroende på om objektet sålts före eller efter den publika visningen.

I Stockholm slutade de bostäder som såldes före visning på 435 234 kronor över utgångspris, medan de som såldes via en vanlig budgivning landade på 305 755 kronor över utgångspriset. Alltså 100 000 kronor mindre än de som såldes före visning. I resten av riket ser mönstret likadant ut.

– För den som köper innan visning finns det en möjlighet att göra en bra affär, men i de allra flesta fall kommer du betala ett högre pris än om du hade köpt efter budgivning. Som köpare gäller det att vara väl informerad om värdet på bostaden för att kunna göra en bra affär, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, till Expressen.

Att lägga bud innan visning – risker och möjligheter

Lägga bud innan visning har alltid varit en strategi som framstår som lockande för dem som hoppas på att undkomma den stress och konkurrens som en öppen budgivning kan innebära. Att köpa ett hus eller en lägenhet före visning kan också ge en känsla av exklusivitet, som om man har fått en ”insider”-affär eller har säkrat en eftertraktad egendom innan den stora massan ens har fått se den. Men detta beslut kommer med sina egna utmaningar. Utan den öppna marknaden kan köpare riskera att överbetala, eftersom de inte har en direkt jämförelse med andra potentiella köpare. Det kan också finnas en större risk att missa eventuella dolda problem med bostaden, eftersom beslutet att köpa tas i en mer komprimerad tidsram. Därför är det av yttersta vikt att noggrant överväga sådana beslut, och att förlita sig på expertis och råd från pålitliga källor när man överväger att köpa en bostad före visning.