Boprisförväntningarna stiger till ny rekordnivå

Förväntningarna på bostadspriserna är på den högsta nivån någonsin, det visar Hemnets köparbarometer för september. – Köparbarometern är nu högre än den var före corona, vilket är ett tydligt styrkebesked för bostadsmarknaden, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Gör som över 65 000 andra redan gjort – skriv upp dig och få Hemnets nyhetsbrev. Direkt i din inkorg varje vecka.

Bland de besökare på Hemnet som planerar att köpa bostad räknar nu rekordhöga 44 procent med stigande bostadspriser de närmaste sex månaderna, det är en ökning med 34 procent från för en månad sedan. Andelen som tror på sjunkande priser minskar, till rekordlåga 13 procent, från tidigare 20 procent.

Detta innebär att sedan april har boprisförväntningarna gått från att vara rekordlåga till rekordhöga.

– Det är anmärkningsvärt hur bostadspriserna stått emot coronakrisen med tanke på hur arbetslösheten stigit och den kraftiga försämringen av konjunkturen. Att bostadsköparna ser det skapar sannolikt en tro på bostadsmarknaden som leder till de här rekordhöga prisförväntningarna, säger Erik Holmberg.

Mycket talar nu för att bostadsmarknaden kommer utvecklats starkt i höst, menar Erik Holmberg.

– Det finns mycket som talar för att priserna fortsätter upp i närtid. Villamarknaden är redan säljarens marknad, med rekordlågt utbud och ett stort intresse. Bostadsrättsmarknaden går mer och mer åt det hållet, med höga säljvolymer samtidigt som det kommer ut färre nya annonser. Även om det skulle komma nya coronautbrott som påverkar ekonomin visar det som hänt att bostadsmarknaden står emot. Så det är en ganska ljus bild nu, säger han.

LÄS MER:Så har covid-19 påverkat bostadsmarknaden