Fem exklusiva gårdar och slott till salu just nu

Sugen på lite mer yta? Eller drömmer du bara om att ha ett eget slott? Här har vi samlat några av de mest unika, exklusiva och vackra slotten och herrgårdarna som finns på Hemnet just nu.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Foto: Hemverket AB

Lyxig residens med egen strandtomt

Strax utanför Västervik, vid Östersjökusten, ligger Värmvik Säteri. En fastighet om hela 600 kvadratmeter med ett stort och bedårande residens med både vinkällare och biosalong. Till fastigheten hör också en sjöstuga med egen strandtomt och brygga samt flera bostadshus och byggnader för djurhållning. Allt detta kan bli ditt för 75 miljoner kronor.

Läs mer om bostaden här.

Foto: Lejons Mäkleri

Exklusivt familjegods med champagnelounge

Endast sju minuter utanför centrala Örebro ligger Förlunda Gård. Ett ståtligt och exklusivt familjegods uppförd i högsta internationella standard. Denna unika egendom om 650 kvadratmeter är fylld med lyxiga egenskaper som eget spa, gym och garage med champangelounge. Pris på förfrågan.

Läs mer om bostaden här.

Foto: Residence Fastighetsmäkleri

Sekelskiftesvilla med tydliga slottsinfluenser 

I Höör, Skåne, ligger den karaktärsfulla fastigheten Villa Backa. Villan är uppförd av lantbruksingenjör Otto Nilsson 1907 och är idag en slottsliknande sekelskiftesvilla med tydliga influenser från Bosjökloster slott. Villan har en boyta 405 kvadratmeter med stora generösa rum, eldstäder och vackra stuckaturer. Pris på förfrågan.

Läs mer om bostaden här.

Foto: Residence Fastighetsmäkleri

Anrikt slott från 1646

Alldeles vid Vänerns strand, strax utanför Mariestad, ligger pampiga och anrika Börstorp slott. Slottet uppfördes 1646 av Conrad von Falkenberg samt hans hustru Catharina Bonde. Slottet är idag en välbevarad egendom omgiven av vacker natur och öppna odlingslandskap. Boytan på hela 1620 kvadratmeter rymmer 35 ståtliga rum. Pris på förfrågan.

Läs mer om bostaden här.

Foto: Diakrit

Vackert belägen 1700-tals herrgård

I Enköping, med närhet till Mälaren, ligger den exklusiva herrgården Fittja Hässle Gård. Gården är från 1700-talet och har fram till 2020 genomgått en renovering med noga utvalda materialval. Huvudbyggnaden har en totalyta om 700 kvadratmeter som rymmer 10 rum och lyx i form av bland annat vinkällare, spa med pool och master bedroom en suite. Detta till ett utgångspris på 95 miljoner kronor.

Läs mer om bostaden här.

Se fler exklusiva slott och boenden här!

Drömmer du om att köpa slott? Här är några saker vad du bör tänka på!

Att äga ett slott är inte längre enbart förbehållet kungligheter eller adel. Medan det erbjuder en unik chans att bo i historisk prakt, kommer det också med sitt eget set av utmaningar. Om du funderar på att förvärva ditt eget slott, här är några saker du bör tänka igenom först. Förstå underhållet Ett slott kräver en hel del underhåll, ofta mer än ett vanligt hus. Gamla murverk, tak och fönster kan behöva specialiserade reparationer. Se till att du är beredd på de kostnader och den tid som det kan innebära att underhålla en sådan historisk byggnad.

Kolla rättsliga restriktioner

Många slott är kulturskyddade eller listade byggnader, vilket kan innebära restriktioner för vad du får och inte får göra när det kommer till renoveringar eller tillbyggnader. Kontrollera med lokala myndigheter innan du genomför några större förändringar.

Uppvärmning och isolering

Slott är kända för att vara svåra och dyra att värma upp, särskilt under vintermånaderna. Undersök slottets nuvarande värmesystem och se över möjligheten till modernisering eller tilläggsisolering utan att förstöra den historiska känslan.

Mark och ägor

Ett slott kommer ofta med stora landområden. Fundera på hur du vill använda dem. Kanske vill du bedriva jordbruk, öppna trädgårdar för allmänheten eller hålla evenemang? Kom också ihåg att markskötsel kan kräva extra utrustning och arbetskraft.

Slottets historia

Ta reda på så mycket du kan om slottets historia. Detta kan ge dig en djupare uppskattning av ditt nya hem och kan också vara ett säljande inslag om du bestämmer dig för att hålla guidade turer eller evenemang.

Finansiering och försäkring

Att köpa slott kan vara dyrare än ett traditionellt hus, och det kan också vara mer komplicerat att finansiera. Se till att konsultera en ekonomisk rådgivare med erfarenhet av unika egendomar. Även försäkring för ett slott kan vara mer komplicerat än vanligt boende, så gör din forskning noggrant.

Möjlighet till inkomst

Överväg möjligheterna att generera inkomst från din egendom. Vissa slottsägare väljer att hyra ut delar av sina marker för evenemang, filminspelningar eller som B&B, vilket kan hjälpa till att täcka underhållskostnaderna.

Ett slott kan erbjuda en verkligen unik boendeupplevelse, men det är viktigt att gå in i processen med öppna ögon. Med rätt förberedelser kan du dock hitta och njuta av ditt drömslott i många år framöver.