Så får du bäst betalt för ditt fritidshus

Marknaden för fritidshus har gått starkt det senaste året och suget efter fritidshus fortsätter vara stort. Men hur får en säljare bäst betalt för sitt fritidshus? Planering och lokal kunskap är två viktiga faktorer för ett bra slutpris, det menar Kristoffer Andersson, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Örkelljunga.

Utsikt över Vemmentorpasjön i Örkelljunga.

Sedan coronapandemin slog till har intresset för fritidshus ökat markant. Ett tydligt exempel på det är att det redan fram till och med oktober förra året hade sålts mer fritidshus via Hemnet än hela 2019. Samtidigt som trycket varit högt har utbudet av fritidshus varit lågt, vilket ökat trycket på marknaden.

Funderar du på att sälja ditt fritidshus? Kontakta Länsförsäkringar Fastighetsförmedling här.

I Örkelljunga har priserna på fritidshus ökat med drygt 19 procent under den senaste tolvmånadersperioden. Och efterfrågan är stor, det vittnar Kristoffer Andersson, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Örkelljunga om.

– Marknaden har faktiskt aldrig varit bättre! Vi har sett en explosionsartad ökning både i antalet spekulanter som deltar på visningar och slutpriser under det senaste året och vi har väldigt många spekulanter i vårt register som fortsatt söker fritidshus just i Örkelljunga, säger han.

Skog och sjö är alltid nära i Örkelljunga.

Hela kommunen populär

Han förklarar att de flesta spekulanter söker efter fritidshus nära badsjö eller ett skogsområde, men han tillägger att det innebär mer eller mindre hela Örkelljunga kommun. Några specifika områden som fick ett uppsving under fjolåret var området runt Vemmentorpasjön, Sjöhultet samt Fasalts fritidshusområde.

Funderar du på att sälja ditt fritidshus? Kontakta Länsförsäkringar Fastighetsförmedling här.

Som säljare, vad är nyckeln för att få ett så bra pris som möjligt när jag säljer mitt fritidshus? 

– Ta gärna in mäklare i ett tidigt skede för att tillsammans lägga planen för försäljningen och få goda råd vilka åtgärder som kan vara kloka att göra innan försäljning för att maximera försäljningspriset, säger Kristoffer Andersson och fortsätter. 

– Sedan ska man anlita den lokala mäklaren som kan respektive område bäst för att vi har flest spekulanter i vårt register samt kan ge de där råden om smultronställen som man vill ha när man ser på fritidshus. Dessa faktorer leder oftare till budgivning och därmed också ett högre slutpris.

Fortsatt sug efter fritidshus

Mycket tyder på att svenskar kommer fortsätta vara på jakt efter fritidshus under 2021. Att många spenderar mer tid i hemmet verkar påverka människors bostadspreferenser. I olika undersökningar genomförda av Hemnet har det framgått att många har en ökad längtan efter mer boyta, tillgång till trädgård och möjlighet till hemmakontor. För många blir ett fritidshus en plats att kunna njuta av, även när det inte är semester.

– Alla indikationer tyder på att den kommer vara minst lika bra som under 2020 och vi får in många förfrågningar redan nu om just fritidshus. Så den som funderar på en försäljning av sitt fritidshus bör ta en kontakt med oss redan nu för att lägga en plan för försäljningen eller kanske rent av sälja till en köpare som redan finns i vårt spekulantregister, säger Kristoffer Andersson.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Örkelljunga. Kristoffer Andersson är längst till höger på bilden.

Visste du att…

Under de senaste tolv månaderna har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Örkelljunga sålt 50 procent av alla fritidshus i Örkelljunga.

Klicka här för att komma i kontakt med dem.