Vanligaste frågorna till banken

Att göra en bostadsaffär är en stor sak. Därför är det inte konstigt att det uppstår frågor kring processen, om allt från kontantinsatser till räntor. I den här artikeln lyfter vi de vanligaste frågorna som Lizette Olander och hennes kolleger på Länsförsäkringar Gävleborg får från bolånekunder.

Lizette Olander arbetar som privatrådgivare på Länsförsäkringar Gävleborg. Hon har jobbat inom banksektorn i 20 år och förklarar att det inte är ovanligt med att många frågor från bolånekunder.

– Det är bra med frågor för då får man större förståelse och kan ta bättre beslut, säger hon.

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna från kunder till Länsförsäkringar Gävleborg – och såklart svaren.

Ansök om lånelöfte hos Länsförsäkringar Gävleborg eller läs mer – klicka här.

Kan vi behålla vår nuvarande bostad?– Det beror hur er ekonomi ser ut.  Er boendekalkyl skall kunna bära kostnaden för dubbelt boende. Länsförsäkringar Gävleborg kan hjälpa dig att se över möjligheterna.

Hur mycket får vi låna om vi ska köpa en villa för 4 miljoner?– Bolånetaket är 85 procent vilket innebär 3 400 000 kronor. Förutsatt att ni har inkomster som klarar av det lånebeloppet.

Måste vi ha 15 procent i kontantinsats?– Grundregeln är att man ska kunna gå in med minst 15 procent i egen insats. Vi gör alltid individuella kreditbedömningar. Vilket innebär att vi i vissa fall har möjlighet att låna ut blanco till delar av kontantinsatsen.

Vi skulle även behöva renovera badrummet kan vi låna till detta?– Det kan vara möjligt. Vi måste då kolla på vilket marknadsvärde har bostaden och hur mycket lån finns idag för att se om det finns något utrymme. Ibland krävs en ny värdering. Vi behöver alltid göra en ny kreditbedömning för att se att ni kan bära krediterna.

Flytta ditt bolån till Länsförsäkringar Gävleborg – läs mer här.

Hur mycket måste vi amortera på bolån?– Amorteringskravet på bolån är:

Belåning under 50 procent av marknadsvärdet/köpeskillingen – inget amorteringskrav.

Belåning mellan 50–70 procent av marknadsvärdet/köpeskillingen – 1 procent amorteringskrav på totalskulden.

Belåning mellan 70–85 procent av marknadsvärdet/köpeskillingen – 2 procent amorteringskrav på totalskulden.

Om skulderna är för stora i förhållande till inkomst finns ett skärpt amorterings på ytterligare 1 procent. Kontakta Länsförsäkringar Gävleborg så förklarar de mer.

Vad är lagfart och pantbrev?– Lagfart är enkelt uttryckt ett bevis på vem som äger villan eller fritidshuset. Pantbrev är ett bevis på en inteckning i en fastighet. Pantbrev används som säkerhet när du ska ta bolån för att köpa hus.

Hur mycket kostar lagfart och pantbrev?– Kostnaden för att få lagfart är 1,5 procent av bostadens pris plus en avgift på 825 kr. Att ta ut nya pantbrev kostar 2 procent av pantbrevets belopp plus en avgift på 375 kr.

Behöver man pantbrev som säkerhet på en bostadsrätt?– Nej, När du tar lån med din bostadsrätt som säkerhet sker det genom att bostadsrätten blir pantsatt. Pantsättningen sker mellan dig som bostadsrättsinnehavareoch långivaren, till exempel en bank.

Vi har ett lånelöfte, kan vi köpa vilket hus som helst för den summan?– Nej vi måste alltid godkänna objektet.

Vi ska betala handpenning, hur gör vi det?– De allra flesta betalar detta med egna medel, handpenningen är oftast 10 procent och ska betalas 10 dagar efter kontraktsskrivningen. Det finns även handpenningslån.

Ansök om lånelöfte hos Länsförsäkringar Gävleborg – klicka här.

Att köpa bostad är för de flesta den största affären i livet. Därför är det viktigt att det blir en trygg process och upplevelse. Här är det viktigt att ställa de frågor man har, helt enkelt.

– En av fördelarna med just Länsförsäkringar är att det är en bank, ett försäkringsbolag och en fastighetsförmedling under samma tak och vi kan ta alla frågor längs vägen, säger Lizette Olander.

Lizette Olander.