Det är Sveriges hetaste villakommun 2021 (än så länge)

Bostadsmarknaden för villor är just nu hetast i Stockholmsområdet, framförallt på Lidingö tätt följd av Danderyd och Nacka. Det visar en omfattande kartläggning baserat på statistik från Hemnet där antalet klick per objekt och dag har jämförts för samtliga kommuner under 2021. I botten återfinns landsbygdskommuner som Åmål och Kalix.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Att den svenska bostadsmarknaden har varit het under 2021 har få missat. När Hemnet har djupdykt i siffrorna visar det sig att det är Stockholmsområdet som är allra hetast, åtminstone när vi tittar på villor. 

Hemnet har kartlagt alla klick än så länge under 2021 och siffrorna visar tydligt hur högt tryckt det är på villamarknaden. I kartläggningen tar Lidingö hem en klar topplats med ett index på 4,55, vilket motsvarar 806 klick per annons och dag.

Därefter kommer Danderyd på 3,71 och Nacka på 3,39. Först på åttonde plats kommer en kommun utanför Stockholms län, nämligen Lomma med ett index på 3,01.

Geografisk spridning

I botten hittar vi kommuner som är utspridda över hela landet, från Kalix i norr till Hultsfred i söder. Lägst index har Kalix och Åmål, båda har index 0,30, vilket motsvarar 53 klick per annons och dag.

– Resultatet ger en tydlig bild av att efterfrågan är som störst i eller i närheten till de större städerna, framför allt Stockholm. Samtidigt är efterfrågan som lägst i mindre orter i glesbygdsområden där avståndet till större städer ofta är relativt långt. Detta återspeglas naturligtvis också i priset, säger Hemnets analytiker, Erik Holmberg. 

Ska du sälja ditt hus? Här är några tips för en säker husförsäljning.

*Genomsnittligt utgångspris (miljoner kronor)

Om Hemnet klickindex:

Hemnet klickindex är en kartläggning som visar de hetaste bostadsmarknaderna i Sverige på kommunnivå. Hemnet klickindex baseras på det genomsnittliga (median) antalet klick per bostadsobjekt och dag mellan 1/1 2021 och 30/4 2021. Kommun med färre än 50 villor till salu under perioden har exkluderats i sammanställningen.