Trögare för ettor – men fortsatt högt tempo

Från att ha varit stekheta på bostadsmarknaden har nu enrummarna hamnat i skuggan av större bostadsrätter och villor. Förändringen syns både för bostadsrätter i hela landet och i Stockholm.

Gör som 100 000 andra redan gjort – registrera dig för Hemnets nyhetsbrev.

Enligt ny data från analysföretaget Valueguard har priserna på bostadsmarknaden kylts av något under sommaren. Enligt deras bostadsindex sjönk priserna med 0,2 procent.

Trots att priserna sjönk något i juli är det högt tempo på bostadsmarknaden. Men det har sedan sommaren 2020 har en förändring på marknaden synts, nämligen att det nu går långsammare att sälja enrummare.

– Ettor var länge de mest eftertraktade bostadsrätterna, även innan den kraftiga uppgången 2017, när det började bli trögt på hela marknaden. Det vi ser nu är inte ett helt omvänt mönster, men ettor tar i genomsnitt längst tid att sälja, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Längre säljtider

Enligt data från Hemnet var den genomsnittliga försäljningstiden för en enrummare 17 dagar i juli, och 16 dagar för större lägenheter. Samma månad 2019 såldes ettor i snitt efter 18 dagar och lägenheter med fler rum efter 21 dagar. Nyligen noterades också det högsta antalet annonser för ettor under en vecka sedan mätperiodens start 2014 på Hemnet.

– Det skärpta amorteringskravet som infördes 2018 bidrog till högre säljtider för alla bostadstyper. Under 2019 syntes en piggare marknad, men där återhämtas inte ettor i samma utsträckning som andra lägenhetstyper vilket sannolikt påverkades av amorteringskravet, säger Erik Holmberg.

Erik Holmberg tror att pandemin också spelat in i det minskande suget efter ettor.

– Det är en effekt av pandemin och intresset för större boyta eftersom vi tillbringar mer tid hemma. Att yngre som ofta köper mindre lägenheter drabbats hårdare av varsel och uppsägningar kan också spela in, säger han.