Rekordhög inflation – FI varnar för stigande räntor

Svenska hushåll som är högt belånade kan pressas hårt när inflationen och räntorna lyfter och tillväxten bromsar in. Det varnar Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen, rapporterar Dagens Industri.

Bild: Finansinspektionen.

Ett utdraget krig i Ukraina riskerar att fortsatt trycka upp inflationen, vilket på sikt kan leda till stigande räntor snabbare än väntat. Erik Thedéen varnar för detta i ett anförande i riksdagens finansutskott. Han menar att pressen kommer att öka på högt belånade hushåll och kommersiella fastighetsföretag i Sverige. 

I kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina har inflationen redan stigit kraftigt. Den så kallade KPIF-inflationen steg i februari till 4,5 procent – den högsta nivån sedan december 1993, enligt Statistiska centralbyråns senaste mätning. 

Thedéen är särskilt oroad för hur de mest räntekänsliga fastighetsföretagen ska klara utvecklingen och han säger har Finansinspektionen följer utvecklingen noga, rapporterar DI. Men risken för en svensk finanskris tonas ned. 

”Det klarar det europeiska banksystemet”

– Under en procentenhet av den samlade utlåningen i det europeiska banksystemet går mot Ryssland eller Belarus. Det klarar det europeiska banksystemet, säger han.

Andrahandseffekterna av kriget och sanktionerna kan dock bli riktigt jobbiga och ska inte underskattas, menar Thedéen. Det som är avgörande, menar han, är att svenska hushåll och företag ser till att ha goda marginaler för att kunna hantera den här typen av krislägen. 

Många bedömare varnar för att Riksbanken kommer tvingas att höja styrräntan i år. Även centralbankschefen Stefan Ingves har flaggat för att Riksbankens egna prognos om en räntehöjning först 2024 inte längre ligger fast.