Experterna: ”Det är köparens marknad”

Med ett enormt utbud av bostäder och inflationen som påverkar hushållsekonomin är den svenska bostadsmarknaden inne i ett skifte. Det skriver Dagens Nyheter, som talat med tre experter.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Svensk Mäklarstatistiks siffror för maj visar en prisnedgång på bostadsrätter, en procent för landet som helhet och två procent i Stockholm. De ser dock ingen minskning för villor. Förändringen är relativt liten, men trots detta menar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken, att det är köparens marknad. Han tror att det enorma utbudet av bostäder och att folk har börjat hålla hårdare i sina plånböcker kan vara bidragande faktorer.

– Säljarna vill skörda de otroliga prishöjningar vi har haft, och kanske har de inte utnyttjat fritidshuset de köpt under pandemin och vill sälja, säger han till Dagens Nyheter.

”Mycket till salu nu”

Även Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, tycker man kan prata om köparens marknad. 

– Det finns mycket till salu just nu, spekulanterna kan ta längre tid på sig att fundera och hinner jämföra olika alternativ. Förr kunde ju en bostad läggas ut på tisdagen och vara såld på fredagen, säger hon. 

I en rapport från Swedbank spår de att inflationen kommer dröja sig kvar på höga nivåer och ge en rörlig bostadsränta på 3,4 procent inom ett år – dubbelt mot idag. 

Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling, vill dock inte prata om en köpares marknad. Hon menar att det händer mycket som handlar om privatekonomin just nu, och som man inte riktigt vet konsekvenserna av.

– Vi är inne i en fas när säljare och köpare är en bit ifrån varandra, ett avvaktande läge. Jag tror vi får en försiktigare marknad, men absolut ingen stor nedgång i år. Ett grundråd är att sälja och köpa samtidigt för att undvika för stora risker, säger hon till Dagens Nyheter.