Ökade boprisförväntningar i september

I september har boprisförväntningarna bland besökarna på Hemnet ökat något jämfört med de rekordlåga nivåerna i augusti. Det är första gången sedan i januari som nettotalet i köparbarometern stiger.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Bland Hemnets besökare som planerar att köpa bostad har boprisförväntningarna ökat om man jämför med förra månaden, skriver Privata Affärer.

Under augusti räknade 12 procent med stigande priser på bostäder de närmaste sex månaderna, medan siffran ökat till 13 procent i september. Samtidigt tror 60 procent på sjunkande priser, jämfört med 62 procent förra månaden.

En följd av bostadsmarknaden  

– Vi ser en liten uppgång på låga nivåer. Det har inte hänt så mycket med de ekonomiska förutsättningarna den senaste månaden, utan det är hög inflation och prognoser om fortsatt stigande räntor, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg. 

Han fortsätter: 

– Sannolikt har köparna i stället tagit fasta på vad som hänt på bostadsmarknaden, där priserna stigit på en del håll på senaste tiden. 

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Fortsatt låg nivå 

Siffran sticker ut eftersom det är första gången sedan januari i år som nettotalet i Hemnets köparbarometer stiger. Nivån är dock fortfarande låg, endast utfallet i augusti har varit lägre. 

– Man får ha med sig att det fortsatt är låga nivåer i prisförväntningarna där sex av tio köpare tror att priserna ska fortsätta ned, trots den nedgång som redan varit. Man kan tänka sig att ju längre det går ner, kommer fler personer tro att det inte kommer fortsätta ner. Man kan då anta att fler och fler istället börjar tro att det ska gå upp igen, säger Erik avslutningsvis.