Hemnets besökare tror på fortsatt fallande bostadspriser

Bostadspriserna har fallit med runt 10 procent sedan toppen och Hemnets besökare tror att priserna ska ner ytterligare innan de vänder. Samtidigt tror många att den största nedgången redan är avklarad, visar en ny undersökning av Hemnet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

I november frågade Hemnet besökarna om hur mycket mer de tror bostadspriserna i det egna området ska gå ner innan priserna vänder eller planar ut. Det vanligaste svaret, som angavs av 29 procent, är att priserna ska ner 1-5 procent till. Följt av 22 procent av besökarna, som tror på nedgång med 6-10 procent.

Det var endast 15 procent som räknar med ett ytterligare fall på mer än 10 procent, och 14 procent tror inte att priserna ska ner mer från dagens nivå. Även om många tror att största delen av nedgången därmed är avklarad är de inställda på att en vändning dröjer. 

26 procent av besökarna tror att det tar 6-12 månader och 24 procent mer än 12 månader. Endast drygt 10 procent menar att det redan vänt eller att det kommer att göra det inom 3 månader. Hemnets analytiker Erik Holmberg delar besökarnas bild.

– Denna uppfattning om kommande utveckling är rimlig utifrån nuläget på marknaden där prisnedgången under hösten inte fortsatt i samma takt som i våras. Samtidigt präglas marknaden av oro och det har byggts upp ett rekordstort utbud av bostäder till salu. Det talar för att vi tidsmässigt har en bit kvar innan en vändning av prisutvecklingen. Även om situationen skulle ändras och det skulle börja komma in positiva faktorer kring ränteutvecklingen eller ekonomin generellt, säger han.

Om undersökningen.Undersökningen genomfördes på hemnet.se i perioden 7 och 11 november och besvarades av 2 926 respondenter. Följande frågor fick respondenterna besvara:

  • Hur länge tror du att bopriserna kommer gå ner i det område där du bor, innan de vänder eller planar ut?
  • Hur mycket från dagens nivå tror du bopriserna kommer att gå ner i det område där du bor, innan det vänder eller planar ut?
  • Var bor du?