Den strukturella hemlösheten ökar

För tolfte året i rad släpper Sveriges Stadsmissioner sin hemlöshetsrapport som visar att allt fler barnfamiljer söker stöd hos stadsmissioner runt om i landet. Vräkningar ökar, speciellt av barnfamiljer, samtidigt som kommunernas syn på vilka som är berättigade till stöd och hjälp skärps. Detta är en oroväckande utveckling som i takt med inflation och lågkonjunktur riskerar att öka.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Rapporten är en granskning av tio kommuners stöd till människor i hemlöshet. I den framgår att över 33 000 människor saknar ett hem att kalla sitt eget och att den strukturella hemlösheten ökar. Tidigare möttes Sveriges Stadsmissioners verksamheter i första hand av personer som led av psykisk ohälsa eller missbruk, ofta i kombination. Nu söker sig även andra personer dit som på olika sätt lever i ekonomisk utsatthet.

”Bostad är en mänsklig rättighet”

I samband med rapportsläppet den 2 februari arrangerade Sveriges Stadsmissioner ett seminarium för att belysa och diskutera sina resultat och förslag med en panel bestående av politiker från nationell och kommunal nivå. Åsa Paborn, talesperson för hemlöshet Sveriges Stadsmissioner och direktor för Stockholms Stadsmission, var en av talarna på scenen.

– Bostad är mänsklig rättighet och då är det inte värdigt ett land som Sverige att barn idag ska leva i sådan otrygghet som det innebär att inte ha fast bostad, säger Åsa Paborn.

Hon fortsätter:

– Vi har tre krav i den här rapporten. Det ena är att socialtjänsten måste ta ett större ansvar även för de här familjerna som blir hemlösa av ekonomiska skäl. Det andra är ett vräkningsförbud och en bostadsgaranti för barnfamiljer. Det tredje är att man behöver sänka tröskeln för att ta sig in på bostadsmarknaden samt en ny modell för socialt hållbara bostäder genom samverkan mellan stat, kommun, idéburna organisationer och fastighetsägare.

Hemnet stödjer Stockholms Stadsmission

Hemnet är stolt partnerföretag till Stockholms Stadsmission sedan 2019. Det innebär att Hemnet specifikt stöttar deras verksamhet Bobyrån, som är en sammanhållande enhet för boendelösningar för personer som lever i hemlöshet eller som står långt ifrån bostadsmarknaden. Principen är att de får möjlighet att bevisa sin förmåga att ha en egen bostad för att komma ett steg närmare den ordinarie bostadsmarknaden.

Marco var hemlös – fick bostad tack vare Bobyrån.

Hemnet står för en väl fungerande del av bostadsmarknaden för människor som har möjligheter och medel att äga sin egen bostad. Tak över huvudet och en egen nyckel att låsa om sig med är ofta en nödvändig förutsättning för att andra saker i livet ska fungera, och Hemnets grundprincip när det gäller samhällsengagemang är att bidra till organisationer och initiativ som arbetar utifrån övertygelsen att rätten till bostad är en mänsklig rättighet.

Läs rapporten Hemlös 2023 för viktiga insikter om hur hemlösheten ser ut i vårt land idag.