Marco var hemlös – fick bostad tack vare Bobyrån

Sommaren 2020 stod Marco, 51, utan både bostad och jobb. Efter en period som hemlös, fick han slutligen en bostad genom Stockholms Stadsmissions Bobyrå.

– Vi kan alla hamna i svåra situationer under livets gång. Det är då av yttersta vikt att ha en hjälpande hand, säger han.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Foto: Stockholms Stadsmission

Sedan 2019 har Hemnet samarbetat med Stockholm Stadsmission och deras verksamhet Bobyrån. Verksamheten fungerar som en mjuk förvaltare och hjälper till att hitta en långsiktig bostadslösning till de som står långt ifrån bostadsmarknaden eller lever i hemlöshet.

En av de som fått hjälp av Bobyrån är 51-årige Marco Sperling. Han kom i kontakt med Stadsmissionen första gången sommaren 2020.

– Jag befann mig i en utsatt situation där jag var både bostadslös och hade ont om pengar. Deras personal var mycket hjälpsam och uppmuntrande. De gav mig perspektiv på min situation, samt vägledning inför framtiden, säger han.

Strukturell hemlöshet – vanligare än man tror

Hemlösa utan sociala problem, som missbruk eller psykisk ohälsa, blir allt vanligare i Sverige. Marco tillhör denna grupp. Han är vad som kallas strukturellt hemlös, vilket i hans fall betyder att han varken har de ekonomiska förutsättningarna eller nätverket, att ta sig in på den vanliga bostadsmarknaden. Bobyrån ser en växande strukturell hemlöshet i Stockholm.

Det finns givetvis flera olika anledningar till att man hamnar i den här typen av livssituation. Det kan exempelvis bero på ekonomiska förutsättningar, brist på kontaktnät eller svåra familjeförhållanden.

I samband med första kontakten med Stockholms Stadsmission uppmuntrades Marco att både ta kontakt med Bobyrån och försöka få tag på ett ordnat boende.

– För mig öppnades här en dörr upp och jag valde att titta närmare på denna verksamhet. När jag kom i kontakt med Bobyrån fick jag snart möjlighet att hyra en mindre lägenhet genom Stadsmissionens omsorg.

”Ett fast boende en förutsättning”

Efter ett liv som hemlös har nu Marco en ordnad vardag med struktur. Bland annat undervisar han och hjälper till med fritidsaktiviteter på en skola. Saker som har möjliggjorts genom att ha ett hem, menar han.

– Ett fast boende är en förutsättning för att en människa regelbundet ska kunna gå till en arbetsplats. Vi kan alla hamna i svåra situationer under livets gång. Det är då av yttersta vikt att en hjälpande hand – i mitt fall Stadsmissionen – finns till hands för att skapa struktur i en människas liv, säger han avslutningsvis.