Köparnas marknad för fritidshus och fjällstugor

Efterfrågan på fritidshus och fjällstugor ökade kraftigt under pandemiåren, men under det senaste året har utvecklingen vänt. Eftersom räntorna stiger är det dyrt att äga ett fritidshus, vilket gjort att priserna gått ner.

Letar du efter den perfekta fjällstugan? Se vilka som just nu ligger ute till försäljning.

Under pandemiåren spenderade de flesta mer tid i hemmet istället för att semestra utomlands. Detta gav efterfrågan på fritidshus och fjällstugor en ordentlig uppsving. Under det senaste året, i takt med stigande elpriser och räntor, har dock marknaden vänt det. Efterfrågan har minskat och priserna sjunkit. 

Fördelen med det förändrade marknadsläget är att det förbättrat möjligheten för den som är intresserad av att köpa en fjällstuga. En undersökning från Hemnet visar att det sammanlagda utbudet av fritidshus till salu har mer än dubblerats på ett år, i de fjällorter som undersökts. 

”Där är prisnedgången störst”

Samtidigt har priserna i dessa områden sjunkit med 19 procent sett till försäljningar det senaste halvåret, jämfört med motsvarande period ett år tidigare. Det genomsnittliga försäljningspriset för en fjällstuga var under de senaste sex månaderna 3,1 miljoner kronor, jämfört med 3,8 miljoner kronor ett år tidigare. Störst är prisnedgången i Idre och Åre där priserna gått ner mer än 40 procent på ett år. 

*I områden med färre än 30 försäljningar under perioden har prisutvecklingen exkluderats till följd av för litet underlag. Statistiken innefattar fritidshus och vinterbonade fritidshus exklusive bostäder som säljs som deltidsboenden.

– Det ökade utbudet och de lägre prisnivåerna på fritidshusmarknaden i fjällen ökar möjligheten för fler att köpa sig en fjällstuga. Samtidigt har räntekostnaderna ökat tydligt vilket dämpat köpkraften. Det är sannolikt den största anledningen till att priserna har backat. Man ska dock ha med sig att priserna på fritidshus stigit kraftigt både 2020 och 2021, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker. 

Erik Holmbergs 3 tips för dig som vill köpa fritidshus

1. Se över möjligheten att köpa ett andelsboende. Detta har blivit allt vanligare de senaste åren. Då delar man boendet med andra och betalar endast för vissa veckor per år som man kan utnyttja bostaden, vilket gör det till ett bra alternativ för dem som inte har möjlighet att åka till fjällen så ofta.

2. Se över fritidshusets faciliteter och löpande kostnader. Tillgång till snabbt bredband och kommunal väg är sådant som inte är lika självklart på fritidshusmarknaden som på övriga bostadsmarknaden. Uppvärmningen är idag extra viktig att räkna på då elpriserna ökat och temperaturen i dessa orter gör att uppvärmningskostnaden kan vara hög.

3. Kontakta lokala mäklare. De lokala mäklarna har bäst koll på den lokala marknaden. Därför är det bra att kontakta någon mäklare på orten för tips och vägledning innan du bestämmer dig. Det kan också vara bra att semestra på orten ett par gånger innan du bestämmer dig för att köpa en stuga där.

Fler värdefulla tips att väga in när du ska köpa fjällstuga

Innan du påbörjar din jakt på den perfekta fjällstugan finns det en rad överväganden att göra och frågor att ställa sig själv. Vad är det egentligen du vill ha ut av ditt boende i fjällen? Funderar du på att vara ensam ägare av stugan eller kan du tänka dig att dela boendet med andra genom ett andelsboende? Hur viktigt är det för dig med ett boende som ligger direkt vid skidbackarna (s.k. ski in/ski out-läge)? Och hur långt är du beredd att resa för att nå ditt fjällparadis? Vår genomtänkta checklista är utformad för att hjälpa dig klargöra dina tankar och prioriteringar inför köpet.

Vilken budget har du att röra dig med?

När du ska kalkylera kostnaden för ditt framtida fjällboende är det viktigt att du tar med mer än bara köpeskillingen i dina beräkningar. Tänk på att inkludera driftskostnader som el, vatten och sophämtning, och räkna även med en reserv för oväntade reparationer och underhåll. Kom ihåg att budgetera för kostnaden för snöröjning – en nödvändighet i fjällvärlden.

Vilken boendeform passar dig bäst?

När det gäller val av boende finns det flera olika alternativ att överväga. Hur flexibel är du när det kommer till ditt boende? Hur mycket tid och energi är du villig att lägga på underhåll? Ett praktiskt och lättskött boende kanske är att föredra om du främst ser din stuga som en plats för vila och återhämtning. Om du köper en privatägd stuga i ett eftertraktat område har du goda möjligheter att kunna hyra ut den och på så sätt finansiera din investering.

Ett annat alternativ kan vara att äga boendet tillsammans med andra genom ett andelsboende. Detta kan göra fjällsemestern betydligt mer prisvärd, men du kommer att behöva kompromissa när det gäller flexibiliteten. Hur många veckor per år du kan använda din stuga eller lägenhet beror på hur många andra som är med och äger. I ett andelsboende kan du inte sätta din egen personliga prägel på boendet, men å andra sidan behöver du inte oroa dig för underhållet.

Hur ser avståndet och kommunikationerna ut?

Läget på stugan är en avgörande faktor för priset, och detta kan variera rejält beroende på var i fjällen boendet ligger. Fundera noga över hur viktigt avståndet är för dig och överväg hur lätt det är att ta sig till och från stugan. Finns det andra transportmedel än bil tillgängliga? Är det nära till flygplats, busshållplats eller tågstation? Om du föredrar ett mer avskilt läge, kontrollera om det går att köra bil ända fram till dörren, eller om du behöver använda skoter på den sista sträckan.

Vad gäller omgivningarna är det också viktigt att fundera över vad du värderar. Närhet till skidliftar, mataffärer och restauranger kan höja priset på stugan. Om ditt primära intresse ligger i att ge dig ut på fjället för vandring eller skidturer, undersök vilka möjligheter det finns för detta. Sätt dig ner och försök klargöra vilka faktorer som är viktigast för dig.

Fundera även på om det är ett året runt-boende du är ute efter. Många tänker på vintern och skidåkning när det kommer till fjällstugor, men glöm inte bort att fjällen också har mycket att erbjuda under vår, sommar och höst. Undersök vilka aktiviteter och upplevelser som erbjuds på orten när vintersäsongen är över och snön har smält.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.