Köparbarometern mars: Boprisförväntningarna vänder ner

Efter tre månader av stigande boprisförväntningar minskade i mars återigen tron på stigande priser bland bostadsköpare i Hemnets Köparbarometer. Av de tillfrågande köparna var det 18 procent som uppgav att de tror på stigande priser den kommande sexmånadersperioden. Att jämföra med 22 procent i föregående månads mätning. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Andelen av köparna som tror på sjunkande priser låg dock kvar oförändrat på 43 procent sedan föregående månads mätning. Det innebär sammantaget en minskning av nettosiffran, skillnaden mellan de som tror på stigande och sjunkande priser, med 4 procentenheter. Från -21 i februari till -25 nu i mars. 

Andel köpare som tror på: 

Stigande priser: 18,2 procent (22,4% föregående månad) sjunkande priser: 43,1 procent (43,4% föregående månad) oförändrade priser: 38,7 procent (34,2% föregående månad).

I Stockholm och Malmö är utvecklingen motsatt mot den i Riket sammantaget. Där steg prisförväntningarna (netto) med 7 respektive 13 procentenheter. Ökningarna innebär att skillnad mellan de som tror på stigande och sjunkande priser i Stockholm var -19, och i Malmö -11 procentenheter, i mars månads mätning.

– Att prisförväntningarna faller tillbaka efter några månaders ökning är inte överraskande med tanke på de besked som kommit de senaste veckorna gällande framför allt fortsatt stigande räntor och inflation. Mot bakgrund av det kan det snarare ses som en relativt liten minskning. Det ska dock sägas att även om marknaden inte reagerar mer på den senaste räntehöjningen så är det fortsatt mer än dubbelt så många köpare som tror på fallande priser än vad det är som tror på stigande priser, säger Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet.

Värt att notera är också ökningen av prisförväntningarna i både Malmö och Stockholm. Stockholm är också ett av de områden som gått absolut starkast prismässigt under inledningen av året, berättar han vidare.

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 204 respondenter mellan 1-2 mars.