Bolånetagare pressas av höga räntor

Bolånetagare pressas allt mer av de stigande räntorna, enligt Finansinspektionen (FI). Trots detta menar Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker, att bostadsmarknaden står stadigt med tydligt stigande priser hittills under 2023.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker. Bild: Hemnet.

De stigande räntorna pressar bolånetagarna, som just nu betalar 12 procent av sin nettoinkomst i räntor, konstaterar Finansinspektionen i sin årliga rapport. Siffran har tredubblats sedan 2021 och är dessutom den högsta nivån som inspektionen noterat sedan de började med kartläggningen.

Den stora majoriteten av bolånetagarna har dock goda marginaler, men många har satts i en tuffare ekonomisk sits i och med de stigande räntorna och inflationen som äter upp köpkraft.

Bomarknaden står emot

Utöver ränta och amortering tillkommer avgiften till föreningen för bostadsrättsinnehavare, som dessutom behövt höjas i många föreningar på grund av högre lånekostnader. För villaägare tillkommer kostnader för el, underhåll, reparationer och kommunala taxor som stiger. 

– Det är tydligt att de stigande priserna pressar hushållen. I våra undersökningar ser vi att runt 20-25 procent av hushållen har funderat på att byta boende till följd av de stigande priserna, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker. 

Han fortsätter: 

– Än så länge syns dock inga stigande publiceringsvolymer till följd av detta. I nuläget står snarare bostadsmarknaden emot väldigt väl med tydligt stigande bopriser hittills under 2023. 

Ny kartläggning kring bankerna

Finansinspektionen har skissat på olika scenarier, där räntan höjs och elpriserna räknas in. Enligt deras prognoser kan utgiften fortsätta växa till närmare 16 procent av den disponibla inkomsten i slutet av 2023.

Just nu kartlägger Finansinspektionen hur bankerna använder den så kallade ventilen för att hjälpa bolånekunder som har svårt att hantera de högre räntekostnaderna. Det handlar om att banker får medge undantag för amorteringskrav. Kartläggningen ska vara klar under juni 2023.