Undersökning: Inflationen påverkar flyttplaner

Nästan åtta av tio besökare på Hemnet anser att den senaste tidens inflation har påverkat deras konsumtion. Två av tio överväger till och med att byta till ett billigare boende, visar en ny undersökning.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Den senaste tidens ökade kostnader påverkar människors sätt att konsumera. I en ny undersökning på Hemnet svarar 34 procent att inflationen har påverkat deras konsumtion i stor utsträckning, medan 35 procent svarar till viss del. Bara 20 procent svarar att inflationen inte har påverkat deras konsumtion.

– Kostnaden för livsmedel, energi och bolån har ökat kraftigt under det senaste året, vilket påverkar svenskars sätt att konsumera, säger Staffan Tell, Hemnets presstalesperson. 

Många väljer billigare varor i butiken

Bland de svarande, vars konsumtions påverkats av inflationen, svarade 81 procent att de väljer billigare varor i butiken. 56 procent svarar att de minskat sina utgifter för nöjen, exempelvis restaurangbesök. 38 procent har skjutit upp större inköp och renoveringar, och 37 procent har dragit ned på resandet.

De ökade kostnaderna har fått 18 procent av deltagarna i undersökningen att överväga att byta till en billigare bostad. 5 procent svarar att de redan bytt bostad på grund av de ökade kostnaderna. Samtidigt svarar 64 procent att de inte övervägt att byta till ett billigare boende. 

– Det är intressant att notera att så många som var femte besökare på Hemnet överväger att byta till en billigare bostad på grund av stigande kostnader, säger Staffan Tell slutligen. 

Undersökningen gjordes mellan 16-20 mars och 2337 personer deltog*.