Staffan Tell: Räkna med högre bolåneräntor

Idag meddelade Riksbanken att man höjer styrräntan med 0,5 procentenheter till 3,5 procent. Samtidigt planerar man ytterligare en höjning på 0,25 procentenheter i juni eller september. Det innebär att bolånetagare kan räkna med räntor på 4,5 till 5 procent under året.

Detta är en kommentar av Hemnets presstalesperson Staffan Tell.

Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet.

– Dagens höjning av styrräntan var väntad. Samtidigt skruvar Riksbanken upp sin prognos för styrräntan något jämfört med tidigare och ser inga sänkningar förens tidigast 2026. Detta går emot flera bedömares prognoser och har ifrågasatts, då Riksbanken samtidigt räknar med att inflationen är nere på målnivån om cirka 2 procent redan nästa år, säger Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet.

Riksbanken oroas över inflationen – som man konstaterar är ”alldeles för hög”. Därför fortsätter man att höja räntan i den snabbaste takten på decennier. Två av medlemmarna i Riksbankens direktion reserverade sig samtidigt mot dagens beslut, och hade velat se en höjning med 0,25 procentenheter istället.

”Haft en stor påverkan på bostadsmarknaden”

När en relativt stor del av alla bolån binds om under 2023 kommer räntekostnaderna att öka markant. Enligt Dagens Industri visar en beräkning från Swedbank att hushållens ränteutgifter fördubblades under 2022 till 66 miljarder kronor – och att den siffran väntas fördubblas igen under 2023.

En aktuell undersökning från Hemnet visar samtidigt att stigande kostnader har gjort att 18 procent av de tillfrågade överväger att byta till en billigare bostad.

– Det är uppenbart att de höjda räntorna har haft en stor påverkan på bostadsmarknaden, med sjunkande bostadspriser och fler avvaktande köpare och säljare. Att räntan för många människor ökat med flera hundra procent på relativt kort tid får stor påverkan på konsumtionen och vissa kommer tvingas att byta bostad, menar Staffan Tell.

Han avslutar:

– Men förr eller senare kommer räntehöjningarna att plana ut och osäkerheten kring framtiden att minska. Då räknar vi med att beslutsamheten och aktivitet på bostadsmarknaden kommer att öka igen.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.