Därför ska du anlita en mäklare när du säljer bostad

Uppskattningsvis cirka 90 procent av alla bostäder som säljs i Sverige förmedlas av en fastighetsmäklare. Och det är inte konstigt att så många väljer att anlita en mäklare när man ska sälja sin bostad då det innebär en mängd fördelar.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

– Svenska fastighetsmäklare är välutbildade och har en djup och bred kompetens om man jämför internationellt. Man får helt enkelt väldigt mycket för pengarna när man anlitar en mäklare. De besitter en unik lokalkännedom som ofta är en förutsättning för att göra en så bra affär som möjligt, säger Staffan Tell pr-chef på Hemnet.

Under 2022 såldes det enligt Svensk Mäklarstatistik 110 381 bostadsrätter, 52 721 villor och 4 701 fritidshus. Cirka 90 procent av villorna förmedlades av en fastighetsmäklare. Några officiella siffror finns inte för bostadsrätter men det är rimligt att tro att andelen som förmedlas av mäklare är lika hög eller högre jämfört med villor.

Hela 86 procent av säljarna är nöjda med sin mäklare. Det visar en undersökning som genomfördes bland besökare på Hemnet under hösten 2022, under en tid då marknaden dessutom var särskilt utmanande.

– Att en så hög andel av säljarna är nöjda med sin mäklare är inte alls överraskande. Fördelarna med att anlita en mäklare är många. Till att börja med så är de experter på att värdera bostäder vilket är ett viktigt ingångsvärde i affären. Sedan är de också duktiga på att marknadsföra bostaden på ett optimalt sätt och sedan hantera både budgivning och själva kontraktsförfarandet, säger Staffan Tell.

Han fortsätter:

– Vissa kanske lockas av tanken på att sälja utan mäklare och således spara in mäklararvodet men jag tror att det i väldigt få fall leder till ett bättre resultat än när man säljer med mäklare. Den kanske största risken att sälja utan en mäklare är att man inte får ett marknadsmässigt pris vilket gissningsvis många säljare tycker är viktigt.

Fördelar med att sälja med mäklare:

  • Få rätt värdering.
  • Bra marknadsföring.
  • Hjälp med den fysiska visningen av bostaden.
  • Ökat förtroende från köpare (som kan avskräckas utan mäklare).
  • Proffsig hjälp under budgivningen.
  • Stöd vid avtals- och kontraktsskrivning.
  • Vägledning i juridiska frågor.
  • Minskad stress genom livets kanske största affär.