Köparbarometern maj: Fler köpare tror på sjunkande bopriser

I Köparbarometern i maj var det 41 procent av de tillfrågade köparna som trodde på sjunkande priser den kommande sexmånadersperioden. Det är en ökning med 3 procentenheter, jämfört med mätningen i april. Andelen köpare som tror på stigande priser ökade samtidigt från 23 till 24 procent.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Sammantaget innebär det en nettoskillnad, mellan de som tror på stigande respektive sjunkande priser, på -16 procentenheter. Vilket är en procentenhet lägre än i motsvarande undersökning i april.

Efter några månader där prisförväntningar i Stockholm ökat, var det nu i maj där som prisförväntningarna tydligast minskade. Skillnaden mellan andelen köpare som trodde på stigande respektive sjunkande priser, minskade i Stockholm med 7 procentenheter från april månads mätning. 

I Göteborg var utvecklingen det motsatta. Där var det i maj fler som tror på stigande priser (38 procent), än vad det är som tror på sjunkande priser (33 procent).

– Mot bakgrund av Riksbankens höjning av styrräntan och uppjustering av räntebanan var det förväntat med en nedgång i prisförväntningarna. Räntehöjningarnas påverkan på köparnas uppfattning om kommande prisutveckling är något vi sett tydligt under det senaste året. I april har annars prisutvecklingen på bostadsmarknaden varit relativt stabil och i hittills i maj ser vi tydliga prisuppgångar, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Andel köpare som tror på: 

  • Stigande priser: 24,5 procent (23,3% föregående månad)
  • Sjunkande priser: 40,7 procent (38,2% föregående månad)
  • Oförändrade priser: 34,8 procent (38,5% föregående månad)

Köparbarometern gick ut till 2 307 köpare mellan 1-4 maj.*