Bostadsmarknaden i höst: “Det sker fortsatt affärer”

Efter några lugna sommarveckor på bostadsmarknaden är utbudet på bostäder rekordhögt på många håll. Trots en trög marknad, som väntas fortsätta även i höst, menar Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg att säljare inte ska känna sig allt för uppgivna. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker

På många håll är utbudet på bostäder rekordhögt. Just nu finns det betydligt fler lägenheter ute till försäljning jämfört med de senaste tio åren, sett till samma tid på året. Även sommarutbudet för villor har inte varit så stort sedan 2014. Det stora utbudet innebär inte att det kommer ut ovanligt många bostäder till försäljning, utan att bostäderna tar längre tid än vanligt att sälja. 

– Det är många som avvaktar under den här ekonomiskt turbulenta tiden när man inte vet vart räntan ska ta vägen, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker. 

Minst en till räntehöjning i år

Bostadspriserna har, sedan den högsta nivån förra våren, fallit med sammanlagt 13,5 procent. I år har fallet dock minskat, och bostadspriserna har visat sig stå emot Riksbankens räntehöjningar. Vid riksbanksdirektionens senaste möte i juni i år beslutades att höja styrräntan, och direktionen spår minst en ytterligare höjning i år. 

– Det är klart att fler räntehöjningar pressar köpkraften och tenderar att skapa ännu mer försiktighet på marknaden. Ytterligare räntehöjningar skapar ytterligare prispress, säger Erik Holmberg. 

Trots att antalet försäljningar gått ned med cirka 15-20 procent från förra året, blir fortfarande 80-85 procent av. Därför tycker Erik Holmberg inte att säljare ska ge upp hoppet helt. 

– Det sker fortsatt affärer, även om det är väsentligt färre än tidigare, säger han avslutningsvis.