Elpriser och räntor pressar upp bostadsrättsavgifter

Elpriserna och de stigande räntorna påverkar inte bara hushållens kostnader, utan även bostadsrättsföreningarnas. Därför har många brf:er behövt höja avgifterna. Ny statistik från Hemnet visar att de bostadsrätter som publiceras på Hemnet i genomsnitt har 9 procent högre avgift än om man jämför med förra året.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

De genomsnittliga avgifterna låg under många år stabilt kring 3 700 i månaden för en bostadsrätt på successionsmarknaden. Men detta var under en period av låga räntor – nu befinner vi oss i ett annat läge och avgifterna har börjat stiga i takt med räntan. 

Den genomsnittliga avgiften för en bostadsrätt på andrahandsmarknaden, som publicerats på Hemnet under de senaste tolv månaderna, var 4 041 kronor i månaden. Eller i genomsnitt 61 kronor per kvadratmeter. Det är en ökning med 7 procent jämfört med den föregående tolvmånadersperioden.

Ytterligare höjningar är sannolikt också att vänta då många bostadsrättsföreningar har delar av sina bolån bundna på längre tid, vilket gör att bostadsrättsföreningarnas räntekostnader ökar först när dessa lån behöver omförhandlas. 

– Högre avgifter är något som bostadsrättsköpare idag behöver räkna med och det kommer sannolikt också kunna öka ytterligare framöver. Detta är viktigt att ha med sig som bostadsköpare på dagens marknad. Men även att fråga mäklaren om planerade avgiftshöjningar framöver, så det inte kommer som en tråkig överraskning efter köpet, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

Ökade avgifter får också effekt på hur mycket bostadsköpare får låna till bostadsköp hos banken, vilket i sin tur påverkar köpkraften på bostadsmarknaden.

På nyproduktionsmarknaden är ökningen ännu större. Där har den genomsnittliga avgiften per månad ökat med 14 procent när man jämför bostadsrätter publicerade under den senaste tolvmånadersperioden med bostadsrätter publicerade tolvmånadersperioden dessförinnan.