Staffan Tell: Riksbanken höjer styrräntan – så påverkar det dig

Riksbanken har meddelat att man höjer styrräntan med 0,25 procentenheter till 4 procent. Höjningen var väntad av i princip samtliga bedömare på marknaden. Samtidigt flaggar Riksbanken för att styrräntan kan komma att höjas ytterligare framöver.

Detta är en kommenterande text av Hemnets presstalespersonStaffan Tell.

Staffan Tell, Hemnets PR-chef.

Riksbanken konstaterar att de tidigare räntehöjningarna i kombination med lägre energipriser har fått inflationen att falla tillbaka. I augusti var KPIF, som är ett mått på den underliggande inflationen, 4,7 procent vilket kan jämföras med 9 procent för samma månad förra året. Utvecklingen går åt rätt håll, heter det i Riksbankens kommunikation, men samtidigt anses prisökningarna i ekonomin fortfarande vara för höga. För att lyckas trycka ned inflationen till målet om 2 procent anser man alltså att en höjning av styrräntan till 4 procent är nödvändig. Prognosen som lämnades idag indikerar också att styrräntan kan komma att höjas ytterligare. Räntebanan har justerats upp och indikerar sänkning av styrräntan först under mitten av 2025.

En annan nyhet från Riksbanken var att man kommer att sälja delar av sin valutareserv i dollar och euro för att minska risken för förluster i det fall kronan skulle stärkas. Riksbanken poängterar att åtgärden inte har ett penningpolitiskt syfte. Man kan samtidigt fråga sig om en försäljning av 8 miljarder dollar och 2 miljarder euro skulle kunna stärka kronan och på så vis minska den importerade inflationen. Riksbanken meddelade också att man kommer att öka antalet möten från fem till åtta. Det skulle kunna göra Riksbanken snabbfotade i sina beslut och ge bättre möjligheter att anpassa sin räntepolitik till exempelvis amerikanska Federal Reserve och europeiska ECB.

För bolånetagare med rörliga kan månadskostnaden sannolikt komma att stiga under de närmaste månaderna. För en familj med bolån på 3 miljoner kronor innebär en ökad ränta med 0,25 procentenheter en kostnadsökning på 625 kronor i månaden. Med en ränta på 5 procent landar månadskostnaden för samma familj på totalt 12 500 kronor före ränteavdrag.

När det gäller framtiden för styrräntan finns det olika prognoser bland bankerna. Handelsbanken, Swedbank och Nordea tror på en räntehöjning även i november. SBAB och Danske Bank tror på en sänkning redan i april nästa år medan SEB, Handelsbanken och Swedbank tror att sänkningen kommer i juni nästa år. Nordea tror på en första sänkning i september 2024. Detta var bankernas prognoser inför räntebeskedet och kan så klart komma att revideras framöver.

Nästa räntebesked från Riksbanken kommer den 23 november och då får vi sannolikt ytterligare intressanta ledtrådar kring om vi passerat räntetoppen eller ej. Att vi närmat oss toppen verkar de flesta bedömare vara överens om.