Stora utmaningar för köparna på bomarknaden

Lägre priser och ett rekordhögt utbud av bostäder har präglat bostadsmarknaden i över ett år. Situationen indikerar att vi nu befinner oss i köparnas marknad. Samtidigt visar en ny undersökning på Hemnet att köparna på dagens marknad har stora svårigheter att köpa bostad.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Av de tillfrågade i undersökningen svarade nästan hälften (48%) av de besökare på Hemnet som planerar bostadsköp att den ekonomiska situationen gjort det svårare för dem att köpa bostad. Motsvarande som angav att de upplever att det blivit enklare var 10 procent. 

Av de köpare som upplevde att det blivit svårare att köpa bostad, var den vanligaste upplevda orsaken att man måste eller känner att man behöver sälja sin befintliga bostad innan man köper något nytt. Drygt en tredjedel (36%) av de som upplevde att det blivit svårare att köpa bostad angav detta som en orsak. Den näst vanligaste orsaken till att man som köpare upplevde att den ekonomiska situationen gjort det svårare att köpa bostad var att man fått svårare att ta bolån på samma nivå som tidigare. 

– Av de köpare som upplevde att det blivit enklare att köpa bostad till följd av den ekonomiska utvecklingen var lägre bostadspriser den vanligaste upplevda anledningen. Av dem som upplevde att det blivit enklare att köpa bostad uppgav 59 procent lägre priser som en av anledningarna.Det är tydligt att vi befinner oss i en tuff situation för både köpare och säljare på bostadmarknaden. Det finns de som menar att vi är inne i vad man kan kalla köparens marknad. Men som jag ser det är den nuvarande situationen mycket utmanande även för köparna. Vilket även denna undersökning visar. De låga säljvolymerna trots det rekordhöga utbudet är en tydlig indikation på att det fortsatt ofta är svårt för köparna och säljarna att mötas på dagens marknad, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

Undersökningen gick ut till 3 563 respondenter på Hemnet mellan den 19 och 23 oktober. De som planerar att köpa bostad de kommande 12 månaderna har fått frågan om de upplever att det blivit svårare eller enklare att köpa bostad till följd av det förändrade ekonomiska läget. De fick även följdfrågan om anledningarna till varför man upplever att det har blivit enklare/svårare att köpa bostad.