Bostäderna som stått emot boprisfallet bäst

2023 präglades av en bostadsmarknad i förändring, med en prisnedgång på 4 procent för lägenheter och 8 procent för hus. Ny statistik från Hemnet visar att yteffektiva bostäder och energieffektiv uppvärmning stod emot nedgången bäst. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker

Under 2023 backade bostadspriserna med 4 procent för lägenheter och 8 procent för hus. Framför allt som en följd av den stigande räntan. Räntan har pressat köpkraften och gjort köparna mer kostnadsmedvetna. Nu visar statistik från Hemnet att det framför allt är yteffektiva bostäder och bostäder med kostnadseffektiv uppvärmning som stått emot prisnedgången bäst. 

På lägenhetsmarknaden ökade efterfrågan relativt på yteffektiva bostäder under 2023. Tvärt emot vad som var fallet under pandemiåren. Inom varje rumskategori minskade priset mest för de större bostäderna. För enrumslägenheter med en boyta på 35 kvadratmeter eller mindre har det genomsnittliga kvadratmeterpriset minskat med 4,8 procent 2023, jämfört med 2021. Motsvarande minskning för större enrumslägenheter, med en boyta över 35 kvadratmeter, är nästan dubbelt så stor med en prisnedgång på 8,2 procent. 

Uppvärmning spelar stor roll

På husmarknaden har husets typ av uppvärmningssystem haft stor påverkan på prisutvecklingen under de senaste åren. Detta i takt med att fler blivit mer kostnadsmedvetna generellt, och i synnerhet kring elkostnaderna. För ett hus utan bergvärme har genomsnittspriset sjunkit med 11,5 procent från 2021 till 2023. Motsvarande minskning för hus med bergvärme var 5 procent under samma tid. 

Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar: 

– Det är tydligt att kostnadsmedvetenheten har ökat i takt med att räntor och inflation stigit. Till följd av de ökade räntekostnaderna drar spekulanterna generellt också ner på antalet kvadratmeter. Idag blir det mer uppenbart än tidigare att varje extra kvadratmeter i en lägenhet kostar. Inte bara då bostaden köps utan också i form av högre ränteutgifter varje månad. 

Han fortsätter: 

– På husmarknaden är det tydligt att bostäder med mer kostnadseffektiv uppvärmning gynnas relativt sett. Så även om vi just nu inte har kvar de rekordhöga energipriserna från början av fjolåret så är kostnadsmedvetenheten nu väsentligt högre än tidigare. 

Statistiken baseras på inrapporterade försäljningar till Hemnet. Bergvärme definieras utifrån om annonstexten innehåller ordet ’bergvärme’ eller inte. Lägenheterna är uppdelade i större och mindre utifrån medianantalet kvadratmeter i varje rumstyp. Det innebär att hälften av lägenheterna inom varje rumstyp räknas som mindre och hälften som större.