Rekordstort utbud av fritidshus – köpläge i fjällen

För många innebär sportlovstider semester i de svenska fjällen och ett ökat intresse för att köpa en egen fjällstuga. Nu är köpläget också det bästa på flera år. Ny statistik från Hemnet visar ett rekordhögt utbud – samtidigt som ovanligt många fritidshus säljs under utgångspriset. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

”Dagens fjällhusmarknad påverkas tydligt av den minskade köpkraften, främst till följd av de högre räntorna” säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Priserna på fritidshusmarknaden toppade precis som på den övriga bostadsmarknaden under våren 2022. Sedan dess har priserna fallit samtidigt som räntor och inflation stigit. Det genomsnittliga utgångspriset för ett fritidshus i landet var 2,7 miljoner under det senaste halvåret.

I fjällvärlden är priserna normalt högre, och där kostar ett fritidshus i genomsnitt 3,6 miljoner kronor. Av de undersökta fjällområdena är Vemdalen det område med de högsta utgångspriserna i genomsnitt. Där var det genomsnittliga utgångspriset för ett fritidshus, som publicerats de senaste sex månaderna, 5,1 miljoner kronor. I Åre kommun var genomsnittspriset 4,9 miljoner kronor under samma period – men där är variationen mycket stor. I Åre tätort ligger priserna för fritidshus snarare runt 10 miljoner kronor.

Säljs under utgångspriset

När man tittar på de relativt höga priserna på fritidshus i fjällen ska man dock ha med sig att en rekordhög andel av de som säljs har ett slutpris under utgångspriset. Av alla sålda fritidshus i fjällvärlden under de senaste sex månaderna såldes nästan två av tre (64 procent) under utgångspriset. I både Sälenfjällen och Hemavan låg motsvarande andel på tre av fyra fritidshus som såldes under utgångspriset.

I januari fanns det sammantaget 233 fritidshus till salu i de aktuella fjällområdena. Det är 13 procent fler än i januari i fjol, och 89 procent fler än i januari 2022.

– Dagens fjällhusmarknad påverkas tydligt av den minskade köpkraften, främst till följd av de högre räntorna. För spekulanter är det viktigt att ha med sig att majoriteten av fjällstugorna som nu säljs går under utgångspriset. Detta i kombination med det rekordhöga utbudet gör att man som spekulant på dagens marknad har goda förutsättningar. Dessutom ser vi nu de senaste två, tre månaderna att priserna på fritidshus börjat stiga vilket talar för att priserna kan ha bottnat, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Marknaden för fjällstugor:

*Underlaget baseras på alla inskickade slupriser till Hemnet under perioden 1 september 2023 – 20 februari 2024. Nyproducerade bostäder samt bostäder som säljs som andelsboenden är exkluderade ur underlaget.