Så påverkas ekonomin av byggbranschen

I det senaste avsnittet av ”Vägen hem” träffar vi Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, för ett samtal om krisen inom bygg- och bostadsutvecklingssektorn. Den låga byggnadstakten riskerar att få spridningseffekter på ekonomin och arbetsmarknaden i stort, menar han. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, Staffan Tell, pr-chef på Hemnet och Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

I slutet av 2021 såg marknaden för nyproducerade bostäder ut att repa sig efter att pandemin börjat klinga av. Men kriget i Ukraina och medföljande inflationschock och stigande räntor har gjort marknaden för nyproduktion iskall. Lennart Weiss, som är en av Sveriges främsta bostadspolitiska debattörer, ger sin bild av varför dagens situation kan få allvarliga konsekvenser för samhällsekonomin – och vad politikerna bör göra för att dämpa fallet.

I avsnittet får vi höra mer om:

  • Varför dagens situation är kusligt lik krisen på 90-talet
  • Hur mycket byggandet har sjunkit
  • Vilka bostadspolitiska åtgärder som är mest behövda
  • Vilken bostadskategori inom nyproduktion som det finns mest prutmån på

Podden programleds av Staffan Tell, pr-chef och Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet. Vägen hem – en podcast om bostadsmarknaden från Hemnet.

Här kan du lyssna på avsnittet:

Spotify

Apple Podcasts