Så många räntesänkningar blir det 2024

Vad betyder Riksbankens senaste räntesäkning? Och vilken boränta kan vi förvänta oss framöver? Det får vi svar på i det senaste avsnittet av podden Vägen hem, där chefsekonomen Michael Grahn på Danske Bank gästar. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Staffan Tell, pr-chef på Hemnet, Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet och Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank.

I februari 2016 sänkte Riksbanken räntan till historiskt låga -0,5 procent. Fyra år senare, 2020, hade räntan höjts till 0 procent och där skulle den få ligga orörd fram till maj 2022. Då inleddes en av de mest aggressiva räntehöjningscyklerna i modern tid. 

Den 8 maj i år meddelade Riksbanken att man sänker räntan från 4,0 till 3,75 procent. Och fler sänkningar ligger i korten, om inflationsutsikterna står sig. Men hur stor betydelse har egentligen det nya beskedet?

Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank, har mer än 30 års erfarenhet av finans- och makroanalys. Han hjälper oss att reda ut hur sänkningen påverkar boräntan, bostadsmarknaden, kronkursen och ekonomin i stort. 

I avsnittet får vi höra mer om:

  • Varför det hade kunnat vara bättre att avvakta med en räntesänkning
  • Vilken boränta vi kan förvänta oss framöver
  • Hur bostadsmarknaden kommer att utvecklas framåt
  • Varför den svaga kronan inte bara är negativt för Sverige

Podden programleds av Staffan Tell, pr-chef och Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet. Vägen hem – en podcast om bostadsmarknaden från Hemnet.

Här kan du lyssna på avsnittet:

Spotify

Apple Podcast