Rekordmånga villor till salu efter räntesänkningen

I maj publicerades 8 120 villor till salu på Hemnet. Det är det högsta noterade antalet villor som har publicerats under en enskild månad så långt tillbaka som Hemnet har en sammanhängande tidsserie. Jämfört med motsvarande månad förra året är det en ökning med 25 procent. 

Få nyheter om bostadsmarknaden i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

De senaste två åren har präglats av ett lågt utbud av villor. Det beror på att många har avvaktat med att sälja sitt boende på grund av den osäkra ekonomiska situationen. Nu visar dock siffror från Hemnet att den första räntesänkningen i maj har fått stor effekt, och många av de som tidigare avvaktat vågar nu agera.

Även för övriga bostadstyper syns ett tydligt trendbrott. Under maj publicerades det 20 591 bostäder på Hemnet (villor, lägenheter och radhus), en ökning med 17 procent jämfört med maj månad i fjol. Det är den högsta noteringen under de dryga tio år som Hemnet har en sammanhängande tidsserie. 

Optimismen tillbaka

Den enda månaden under dessa år då fler bostäder publicerades var i maj 2022. Då berodde det på en räntehöjning och spekulationer om kraftigt fallande bostadspriser, vilket fick många säljare att skynda på sina planerade försäljningar. Nu är situationen snarare den motsatta, med ett uppdämt behov av att flytta som har byggts upp över en längre tid.

– Många som velat sälja sin bostad och flytta vidare har avvaktat till följd det osäkra ekonomiska läget och den trögare marknaden. Men nu har optimismen kring den ekonomiska utvecklingen och bostadsmarknaden kommit tillbaka. Flera av de som har avvaktat vågar nu agera när ränteutvecklingen uppfattas gå åt rätt håll och bostadsmarknaden på allvar tinat upp, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.