Stort stöd för lättnader i kreditkraven
Kreditrestriktionerna på bostadsmarknaden har länge debatterats – och under våren väntas regeringen återkomma med besked om möjliga lättnader. Förslagen väcker både stöd och kritik, men en ny undersökning från Hemnet visar att bostadsspekulanter i stort är positiva till de förändringar som diskuteras.
Få nyheter om bostadsmarknaden i din inkorg varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Av de tillfrågade Hemnetbesökarna uppger 53 procent att de tycker att förslagen är ganska eller mycket bra. 31 procent är osäkra, medan 16 procent ser förslagen som ganska eller mycket dåliga.
Även om en vanlig invändning mot lättnaderna är att de kan driva upp bostadspriserna, är det få som ser just det som den främsta fördelen. Bland dem som är positiva till förslagen anger bara 5 procent stigande priser som huvudanledning. Den främsta orsaken till den positiva inställningen är istället att det skulle bli lättare att köpa bostad – något 45 procent inom den gruppen lyfter fram.
Stigande priser oroar de negativa
Bland de som är negativa till förslagen är det däremot just prisuppgångar som oroar mest. Av de tillfrågade som är negativa är det 37 procent som i huvudsak motsätter sig förslagen, eftersom de tror att priserna kommer att stiga.
Undersökningen skiljer också på svar utifrån om man planerar att köpa bostad inom de kommande 12 månaderna – eller inte. Här syns vissa skillnader: De som inte planerar ett köp är i högre grad osäkra på om förslagen är bra eller dåliga. Denna grupp är generellt också något mer skeptisk, men även här är andelen positiva mer än dubbelt så stor som andelen negativa.
Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:
– Det finns både för- och nackdelar med att mildra kreditrestriktionerna, även om majoriteten generellt verkar vara positiv till en förändring. Oavsett vilken väg politiken väljer är det avgörande att besked kommer inom rimlig tid. Vi har tidigare sett hur den här typen av regeländringar påverkar människors vilja att agera på marknaden. Det skapar ett spekulativt beteende, där flyttbeslut snarare baseras på taktiska överväganden än på faktiska behov. Något som i längden är negativt för både bostadsmarknaden och samhället i stort, säger han.

Frågor som ställdes:
Planerar du att köpa bostad de kommande 12 månaderna?
Ja: 43 %
Nej: 57 %
Vad tycker du om förslagen att minska amorteringskraven och kraven på kontantinsats vid finansiering av bostadsköp?
Mycket bra: 35 %
Ganska bra: 18 %
Ganska dåligt: 9 %
Mycket dåligt: 7 %
Vet ej: 31 %
Vad är huvudanledningen till att du tycker att det är positivt med minskat amorteringskrav och lägre krav på kontantinsats?
(Till de respondenter som svarat att det är ett ganska eller mycket bra förslag)
Det underlättar för mig vid ett framtida bostadsköp: 45 %
Det underlättar för mig vid en framtida bostadsförsäljning: 14 %
Jag tror att det kommer att leda till högre bostadspriser: 5 %
Det skapar en bättre bostadsmarknad: 27 %
Annan anledning: 5 %
Vet ej: 4%
Vad är huvudanledningen till att du tycker att det är negativt med minskat amorteringskrav och lägre krav på kontantinsats?
(Till de respondenter som svarat att det är ett ganska eller mycket dåligt förslag)
Det försvårar för mig vid ett framtida bostadsköp: 3 %
Det försvårar för mig vid en framtida bostadsförsäljning: 0 %
Jag tror att det kommer att leda till högre bostadspriser: 37 %
Det skapar en sämre bostadsmarknad: 24 %
Annan anledning: 30 %
Vet ej: 6 %
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes på Hemnet.se mellan den 3 och 5 april 2025 och besvarades av 2 275 personer.