I framtidens villa utmanas traditionell planlösning

Tiderna förändras och vi använder inte våra hem på samma sätt som vi gjorde för 20 år sedan. Ändå bygger vi hus på ungefär samma sätt.– Det är dags att uppdatera den traditionella villan så att den passar alla, säger Jessica Nilsson, designchef på hustillverkaren Movehome.

Har du någon gång funderat över hur din familj använder vardagsrummet? Sitter alla tillsammans i soffan och tittar på TV samtidigt? Eller håller den här delen av hemmet på att utvecklas till något helt nytt?

5_webb

– Vi lever inte på samma idag som för 20 år sedan och inte heller i samma familjekonstellationer. Det ställer krav på oss hustillverkare, som behöver hitta innovativa lösningar för människors behov. Rummen ska vara anpassade till dagens sätt att leva och till vår uppkopplade livsstil, säger Jessica Nilsson på Movehome.

Därför har de skapat ett slags laboratorium, Movehome Lab, där de vill testa nya lösningar vid husbyggande. Till sin hjälp har de bland annat arkitektkontoret Urban Design. – Framtidens hus behöver vara mer flexibla, med öppna rum som kan delas i flera zoner och nya utrymmen som passar för hur vi lever idag, där barnen kan hänga eller där familjemedlemmarna kan krypa upp med sina skärmar, säger Erik Jarlöv, arkitekt på Urban Design.

1_webb

Erik Jarlöv beskriver hur människors behov fått ta plats i designen av nya hus: – Det traditionella vardagsrummet är borta. Vid köket finns en sammanhållen flexibel umgängesyta. Och duschen har flyttat ut i korridoren! De praktiska funktionerna som tidigare generationer gärna ville ha mer privata och göra dem till en del av husets hjärta.

Förenkla byggande och köpande

Jessica Nilsson på Movehome menar också att det inte bara är husen i sig som behöver uppdateras, utan även sättet som vi köper och bygger hem på. Många husköpare är vana vid att få göra mängder av tillval när de bygger ett nytt hus men genomtänkta färdigpaketerade lösningar skulle ge snabbare köp- och byggprocesser.

– Du sätter din personliga prägel genom ett fåtal tillval, ungefär som Legobitar. Du gör alltså bara de roliga valen, de som får huset att passa din personlighet och det liv du vill leva. Du kan t.ex. välja till rumsavdelare eller en fönsternisch stor nog att fungera som tomatodling, läshörna eller meditationsplats, säger Jessica Nilsson.

exterior1-lab01-set01

Limited edition redan idag

Det futuristiska huset kan liknas vid bilindustrins konceptbilar, där tillverkarna testar nya lösningar. Med en väsentlig skillnad: Movehome Lab-huset går att köpa på marknaden redan idag – i limited edition.