”Började känna att vi tagit oss vatten över huvudet”

Att bygga ett hus är en av livets största investeringar. Självklart ekonomiskt men även emotionellt då själva produkten, alltså huset, är en plats där livet ska levas. För Charlotte Andersson och Peter Fransson höll husplaneringen på att få dem att tappa hoppet. 

Charlotte och Peter planerade att bygga ett lösvirkeshus, men i takt med att de planerade huset kom även tveksamheten krypande.

– Vi började känna att vi tagit oss vatten över huvudet, säger Charlotte.

Charlotte Andersson och Peter Fransson framföra sitt nybyggda hus tillsammans med sina barn. 

Många beslut behöver tas under ett husbygge. Allt från budget till planlösning ska sättas, vilket kan bli en övermäktig uppgift ifall det saknas en erfaren och duktig projektledare. När ramarna för huset är bestämda gäller det att kunna, med eller utan hjälp, bestämma sig för vilken färg köksluckorna ska ha eller vilket kakel som ska sättas på badrumsväggarna.

Charlotte och Peter kom i kontakt med hustillverkaren Götenehus som kunde lotsa dem genom bygget. Efter att ha tittat på olika husmodeller föll de slutligen för husmodellen Djurö.

– Det är lite skånelänga-känsla över det vilket jag gillar. Det känns klassiskt och samtidigt speciellt. Lite annorlunda och lagom stort. Och så tycker jag om de stora fönstren som är 160 centimeter höga, säger hon.

Stödet var avgörande

För Charlotte och Peter var kontakten med säljaren från Götenehus men även en projektledare avgörande för projektets smidighet. När paret ville rita in en takkupa på övervåningen var det inga problem, och i och med den öppnades inte bara upp för ljusinsläpp, utan också en möjlighet att förändra planlösningen både på över- och nedervåningen.

– Det var aldrig prat om att saker inte gick att genomföra. Götenehus arkitekt gjorde ett förslag och det här med kupan hade jag och Peter aldrig lyckats rita in själva. Vi ville ha ett vardagsrum uppe och det fick vi nu. Tryggheten att ha någon att hela tiden rådfråga var en positiv erfarenhet. Även den generella känslan av att huset är genuint och ordentligt byggt, säger Charlotte.

I slutändan fick Charlotte och Peter det hem de hela tiden velat, men de slapp den stress de riskerade genom att genomföra bygget helt själva.

– Valen ska gå fort ibland och vi blev ivriga att komma framåt, men det finns inget vi ångrat, säger Charlotte.

Vill du bygga ett eget hus? Klicka här för att se Götenehus olika husmodeller.