Inred huset på ett smart sätt

Att inreda ett hus kan låta enklare än vad det faktiskt är. Flera faktorer påverkar upplevelsen och det gäller att planera sin inredning.– Fundera på hur du vill bo och leva i ditt hus, säger Lena Ström Olsson, säljare med öga för inredning, på husleverantören Fiskarhedenvillan.

Foto: Fiskarhedenvillan

Att flytta till ett nybyggt hus är en häftig känsla. Men att inreda ett hus kan vara utmanande, särskilt ifall det är ett större hus. Fiskarhedenvillan är en av Sveriges största husleverantörer som, tillsammans med sina kunder, tar fram drömhusen som är lika unika som familjerna som bor i dem. Lena Ström Olsson arbetar på Fiskarhedenvillan och hon menar att det är viktigt att skapa utrymme för sin inredning. – Har du några möbler eller inredningsdetaljer som du älskar, se då till att utrymme skapas för dem. Försök att hålla samma stil genomgående i huset. Att ha olika stilar och material i varje rum blir lätt spretigt, säger hon.

Drömmer du om att bygga ditt eget hus? Läs mer om Fiskarhedenvillan här.

Brukar era kunder tänka på inredningen redan i planeringsstadiet av huset? – Det blir mer och mer vanligt att man gör det. Man vill ha en ”röd tråd” så att husets karaktär passar inredningen, säger Lena Ström Olsson.

Foto: Fiskarhedenvillan

Glöm inte förvaringen

Även om ett hus är stort krävs förvaring, vilket går att integrera i inredningen på ett smart sätt. Enligt en undersökning från 2017 känner sig varannan svensk frustrerad över förvaringen, eller bristen på den, hemma. Men det finns ett svar på förvaringsfrågan, menar Lena.  – Planera förvaringen! En entré utan plats för förvaring är ingen bra grund när man ska inreda en välkomnande entré, säger hon.

Husets hjärta

Vardagsrummet är ofta den plats i ett hus där familjen samlas. Kanske framför tv:n eller bara för att hänga i soffan. Vad ett rum nyttjas till är viktigt för hur rummet ska inredas, och var i huset rummet ska placeras. Ett exempel är att ifall vardagsrummet är placerat i närheten av köket skapas en social känsla. – Placera gärna vardagsrummet i närheten av köket för att få en social känsla, men tänk på att man ska kunna sitta och umgås i vardagsrummet utan att bli störd av slamrande ljud från köket, säger Lena.

Vilket hus vill du bygga? Titta på Fiskarhedenvillans husmodeller här.

Lena Ström Olsson om…

Inredningstrender just nu: – Naturliga material står i fokus. Allt från behandling av ytterpanelen till inredningsdetaljer, till exempel korgar och växter.

Inredningstricks för att få en öppen planlösning att behålla den öppna känslan: – En köksö skapar en öppenhet i köket där familjen kan samlas. Placera gärna soffgruppen mitt i rummet så man kan gå runt den. Undvik att placera soffryggen mot rummet, det kan skapa en stängd känsla.