Experten om att bygga hus: ”Det finns inga dumma frågor”

Att bygga ett hus är ett stort projekt som kräver planering. Det finns några delar i processen som är viktiga att ha koll för att undvika fallgropar. – Ställ frågor innan du bestämmer dig. Det finns inga dumma frågor och troligen har leverantörerna och entreprenörerna fått dina frågor många gånger tidigare, säger Magnus Eriksson, entreprenadchef på Fiskarhedenvillan.

Ett hus betyder mycket. Det är mer än ett par väggar och ett tak, det är en plats som ska kännas trygg och verkligen vara ett hem. Därför tenderar husbyggare att verkligen lägga ner hjärta och själ i arbetet med att ta fram ett nytt hem.

Drömmer du om att bygga ditt eget hus? Läs mer om Fiskarhedenvillan här.

Foto: Fiskarhedenvillan

Längs vägen finns en del fallgropar, men det går att undvika dem. Magnus Eriksson är entreprenadchef på husleverantören Fiskarhedenvillan. Fiskarhedenvillan är en av Sveriges största husleverantörer som, tillsammans med sina kunder, tar fram drömhusen som är lika unika som familjerna som bor i dem. Magnus Eriksson är expert på att hjälpa människor bygga sina drömhus. Han menar att noggrannheten i införskaffandet av en tomt är en avgörande faktor. – Bli inte för ”kär” i en specifik husmodell, eller stil för den delen, innan du har hittat en tomt att bygga på. Först när du vet vart du ska bygga så ser du vad som passar på just den tomten och inte minst vad för hus du får bygga där, säger han.

Besök tomten flera gånger

Han uppmanar de personer som ska köpa en tomt att besöka tomten vid olika tidpunkter på dygnet för att se hur solen når tomten. Då blir det lättare att komma fram till den optimala placeringen av huset. Nyttjandet av tomten står i centrum för hur huset blir som en färdig produkt. Det är en bra idé att fundera kring nybyggnadskartan som bestämmer hur och vart på en tomt du får bygga. – Det är vanligt att garaget måste byggas minst sex meter från vägen vilket gör att de flesta placerar det just där. Men kanske det kan vara bra att få plats med både bil och släpvagn framför garaget. Det blir lätt att man vill utnyttja sin rätt att bygga så stort, nära, högt som man får, men tänk till hur vill jag ha det egentligen? säger Magnus Eriksson.

Vilket hus vill du bygga? Titta på Fiskarhedenvillans husmodeller här.

Magnus Erikssons tips till dig som drömmer om att bygga ett eget hus:

  • Ställ frågor innan du bestämmer dig. Det finns inga dumma frågor och troligen har leverantörerna och entreprenörerna fått dina frågor många gånger tidigare.
  • Glöm inte förvaring, garderober och förråd. Det kann även vara en bra idé att ha ett separat teknikrum för värmepump och installationer istället för att ha detta i tvättstugan.
  • Skriv kontrakt om vad som ska göras till vilket pris samt när det ska vara klart!
  • Slutbesiktning ska utföras, då får man en oberoende bedömning att huset är byggt enligt kontrakt och är fackmannamässigt utfört.