Undvik att drömmen om fritidshuset blir en mardröm

I en nyligen genomförd SBAB-undersökning framgick det att Gotland är på förstaplatsen när svenskar får välja var de skulle vilja köpa fritidshus. Många drömmer om fritidshus, men det är viktigt att undvika fallgropar vid fritidshusköpet.– Tänk efter på dina behov och köp därefter, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Varje vecka under fritidshushögsäsong genomförs mer än en miljon sökningar på fritidshus på Hemnet, framförallt under sommarhalvåret är intresset för fritidshus stort. Många drömmer om att tillbringa sommaren i sommarstugan och bara njuta av ledighet, glada barn och grillkvällar. Men det kan också se annorlunda ut. Det kan bli den regnigaste sommaren på 100 år, wifisignalen ligger nere, barnen mest bråkar och myggen attackerar på utedasset.– Bekvämlighet är viktigt även på semestern. Det finns en del skillnader mellan män och kvinnors fritidshuspreferenser. Fler män kan tänka sig ett fritidshus som ligger ensligt till eller omgivet av djupa skogar. Kvinnor värderar det öppna landskapet och närhet till grannar högre. Allt sammantaget tolkar jag det som att det finns en trygghetsaspekt med även i fritidshusköpet, säger Claudia Wörmann.

Vad skulle det kosta dig att ta ett bolån hos SBAB – läs mer här.

Det bör finnas i fritidshuset, enligt svenskar

I undersökningen fick de svarande svara på vad som bör finnas i fritidshuset, varmvatten och avlopp hamnade i topp. Du kan se listan nedan.

  1. Varmvatten och avlopp
  2. Elektricitet
  3. Närhet till bad
  4. Sjöutsikt
  5. Närhet till service, affär, vårdcentral.

Tänk efter innan köpet och var realistisk, menar Claudia Wörmann. Ett billigare fritidshus med lägre standard kan vara billigt, men det kräver sannolikt investeringar i både tid och pengar. – Hur händig är du, hur händig vill du vara, och vad kan du tänka dig att göra själv alternativt leja bort. Var medveten om att det kan vara svårt att hitta hantverkare när du inte är på plats hela tiden och om du dessutom befinner sig på distans, säger hon.