Tänk på detta när du köper fritidshus

Du har förmodligen redan en bild av hur ditt drömhus på landet ser ut. Men du behöver också vara lite rationell – ett husköp är en stor affär. Vi har sammanställt några punkter som du ska du tänka lite extra på när du köper fritidshus.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Gör en budget

Det är ju inte bara huset (inklusive pantbrev och lagfart!) du ska betala, utan även löpande räkningar som vatten, värme, vägavgift, försäkring och sophämtning. Bensinkostnaden kan också öka markant om ni har långt att åka, ta med den i budgeten. Du vill ju inte bara ha råd att köpa huset, utan också ha råd att bo.

Är läget rätt?

Läget kan du aldrig ändra på så fundera på vilket läge du egentligen är ute efter. Har du alltid drömt om en skärgårdsstuga med havsnära läge är kanske det lilla torpet inne i skogsbrynet inte idealiskt. Tänk också på avståndet och hur mycket du vill kunna vara i huset. Vill du kunna åka iväg på helgerna? Eller bara över långhelger och sommar? Avståndet avgör hur ofta du kan åka till landstället – och om det är rätt för dig.

Kolla upp exploateringsplaner

Se till att huset förblir den idyll du föll för. Kolla med kommunen om framtida exploateringsplaner för området – så att din dröm inte förvandlas till en mardröm. Du vill troligen inte bli överraskad av nya vägbyggen eller oväntade grannar.

Här hittar du fritidshusen till salu på Hemnet just nu.

Kontrollera bygglov

Huset du köper kanske har byggts till över tid. Kanske finns också en liten gäststuga eller en liten sjöbod? Kontrollera med Byggnadsnämnden att alla fastighetens byggnader har bygglov. Passa på att fråga vad som gäller om du själv tänker bygga till.

Fundera på om husets skick är rätt för dig

Visst är det lätt att bli förälskad i ett lite nedgånget torp. Men försök också att se bakom charmen och fråga dig själv vad du vill göra på din lediga tid – och vad du faktiskt kan.Gillar du att fixa och dona så är förstås renoveringsobjektet helt perfekt för dig. Föredrar du att ligga i hängmattan när du är ledig så bör du se upp. Var ärlig mot dig själv och tänk över hur mycket tid och lust du egentligen har för att skrapa fönster och måla ytterväggar under lediga dagar framöver.

Går huset att använda året runt?

Försäkra dig om att huset är rustat så att du kan använda det när just du vill. Vissa fritidshus har till exempel bara sommarvatten – det vill säga ledningar som stängs av när det är frostrisk under vintern.

Besiktiga huset

Du som köper ett fritidshus har enligt lag en stor undersökningsplikt, vilket betyder att du ska kartlägga husets alla fel och brister inför köpet. Det går inte att i efterhand få ersättning för de fel som du borde ha upptäckt.Husets skal, det vill säga grund, fasad och tak, bör kontrolleras extra noggrant – särskilt med tanke på att du inte alltid vistas i ditt fritidshus. Det viktigt att avrinningen fungerar som den ska, så att inte huset drabbas av fuktskador. Låt en oberoende besiktningsman göra jobbet. Har huset en eldstad bör du låta en skorstensfejarmästare provtrycka den.

Låt fackmän kontrollera elen

Du får kanske får vara beredd på att elsystemen i gamla hus inte alltid hänger med i tiden – du kanske inte kan köra kaffemaskinen samtidigt som spisen och tv:n är på.

Kolla upp vattenkvaliteten

Har huset egen brunn bör du kolla upp vattnets kvalitet. Avloppet i ett fritidshus kan vara en historia för sig. Har huset enskilt avlopp bör du ta reda på vad det är för slags anläggning och om den har det tillstånd som krävs. Detta kollar du hos kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Om inte, då blir du som ny ägare ansvarig för att åtgärda avloppet, vilket kan kosta enorma pengar.

Kolla att husets skick stämmer med din budget

När du har besiktigat och fått koll på husets standard har du en fingervisning om vad det kostar att få huset i det skick du önskar.Behöver stugan renoveras, ta gärna med en hantverkare på en extravisning för en prisidé innan du bestämmer dig. Du kan utnyttja ROT-avdraget även för fritidshus.

Här hittar du fritidshusen till salu på Hemnet just nu!