Så kan du se hur solen når balkongen

Det är många saker som är viktiga i en bostad. Kökets placering, förvaringen och takhöjden är alla saker som bostadsspekulanter noggrant kollar in på varje bostadsvisning. Men en sak som oftast hamnar i fokus är balkongens läge.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Balkong eller uteplats är något som många svenskar inte klarar sig utan, särskilt på sommarhalvåret. Det kan vara svårt att veta exakt hur solens strålar når balkongen, särskilt om visningen är på kvällstid. Därför vill vi tipsa om att det finns effektiv digital hjälp för att ta reda på det.

Appen Sun Funder hjälper dig att se hur solen står vid olika tidpunkter och datum, oavsett var du är. Med hjälp av AR-teknik och en mobiltelefon kan du se exakt hur solen kommer stå, vilket kan vara till stor hjälp när du är på bostadsvisning. Appen Sunseeker fungerar på ett liknande sätt där du kan följa solens rörelse, solens upp- och nedgång och mycket annat. Sunseeker har också inbyggd AR-teknik som gör användandet med intuitivt. Du hittar apparna i exempel App Store eller Google Play.

Med hjälp av Sun Finder kan du följa solens läge vid olika klockslag. Foto: Sun Finder.

Visst du att…

Solens upp- och nedgång varierar under året och att solen står olika högt på himlen. Men lika känt är kanske inte att även väderstrecken för solens bana skiftar under året. Detta fenomen beror bland annat på att jordens bana inte är rund, utan elliptisk. Hur solljuset faller är alltså mycket olika, beroende på var i Sverige man befinner sig, tid på dagen och tid på året. Det påverkar oss också i hög grad, bland annat för ljusinsläppet i våra bostäder.

Foto: Sunseeker

Vilket väderstreck har mest sol?

Söderläge

En balkong eller uteplats i söderläge får mycket sol under stora delar av dagen och är idealisk för dig som älskar sol och ljus. Soltimmarna är fler och solen står högt på himlen, vilket ger ett kraftigt ljusinsläpp. Detta kan dock bli problematiskt under sommarmånaderna då det kan bli mycket varmt och kanske till och med för varmt för att kunna njuta av uteplatsen under dagens varmaste timmar.

Västerläge

En balkong med västerläge erbjuder härliga eftermiddags- och kvällssoltimmar. Det är perfekt för dig som vill njuta av solen när du kommer hem från jobbet. En nackdel kan dock vara att solen kan bli ganska stark och bländande sent på eftermiddagen.

Norrläge

En uteplats i norrläge får begränsat med soltimmar och kan vara ett bra alternativ för dig som föredrar en svalare plats med mindre direkt solljus. Dock kan det bli mörkt och kyligt, särskilt under vintermånaderna.

Österläge

Österläge innebär att du får morgonsol, vilket kan vara underbart om du gillar att starta dagen med en kopp kaffe ute i det fria. Soltimmarna är dock färre och solen försvinner oftast under förmiddagen, vilket innebär att det blir skuggigt resten av dagen.

Genom att använda appar som Sun Finder, Sun Funder eller Sunseeker kan du få en bättre uppfattning om hur solen rör sig över din potentiella nya balkong, och därmed göra ett mer informerat beslut baserat på dina personliga preferenser när det gäller sol och ljus.

Vilket väderstreck går solen upp?

Solen går upp i öst, och ner i väst.