Renoveringar som höjer värdet på din bostad

Under våren har coronakrisen gjort att många spenderat mer tid i hemmet. En effekt av det är att fler blivit sugna på att renovera. Flera byggvaruhus har rapporterat ökad tillströmning av kunder – en trend som förväntas fortsätta under sommaren när många har hemester. Men hur ska man renovera för att öka värdet – och inte gå i fällor som sänker värdet på bostaden? Här är mäklarnas tips.

Hur ska man tänka om man både vill ha en uppgradering av boendet utifrån sina egna behov men samtidigt höja värdet på bostaden? Elin Edlander, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Skövde, menar att en viktig faktor är att bostaden upplevs väl omhändertagen.

Funderar du på att sälja din bostad? Kontakta Fastighetsbyrån i Skövde.

– När man renoverar inför en försäljning tycker jag att det är extra viktigt att väga insatsen mot vad man får tillbaka. Det är en diskussion som vi gärna är med och stöttar i, gärna i ett tidigt skede. Vilka renoveringar man har igen beror så klart på vart bostaden ligger. Generellt skulle jag säga att man så gott som alltid har igen enklare renoveringar så som att måla om och fräscha upp rum som har blivit lite nötta med åren, säger Elin Edlander och fortsätter.

– Ett första intryck som talar om för en potentiell köpare att bostaden är väl omhändertagen och välskött ger ofta en större effekt än ett nyrenoverat kök där resten av bostaden är sliten. Jag tycker också att man ska tänka på att hålla en enhetlig stil och en stil som passar husets ålder.

Elin Edlander, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Skövde.

Kontakta Fastighetsbyrån i Skövde – klicka här.

Fastighetsbyråns tips – Så höjder du värdet, och undviker fällorna, när du renoverar bostaden:

  • Att ha en bostad i bra skick lönar sig! Renovera löpande så att du har en bra grund den dag du ska sälja.
  • Börja med att åtgärda uppenbara fel, till exempel trasiga snickerier eller flagande tak.
  • Välj neutrala färger och material på sådant som är svårt och dyrt att byta ut, till exempel badrum och kök.
  • Renoveringar som ger en bra och effektiv planlösning lönar sig. Fler sovrum, bra förvaring och stora kök/matplatser ökar generellt värdet.
  • Anpassa renoveringen efter bostadens byggår, stil och område. Renoveringar som helt ändrar karaktären brukar inte löna sig.
  • Håll en råd tråd – sträva efter en enhetlig stil och samma skick i hela bostaden.
  • Har bostaden generellt en dålig standard – lägg inte pengar och tid på småinsatser inför försäljning. Sälj istället som renoveringsobjekt.