Är det dåligt att sälja en bostad på sommaren?

Är det en myt att bostadsmarknaden slumrar till på sommaren? Och går det att sälja en bostad under semestermånaderna? Vi reder ut frågorna tillsammans med Hemnets presstalesperson Staffan Tell.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Är det en myt att det är sämre att sälja en bostad på sommaren?

– Det finns förutfattade meningar om att det skulle vara sämre att sälja under sommaren. Men det går inte att generalisera om det skulle vara bättre eller sämre. Det beror mycket på marknadsläget för den aktuella platsen. Om det är mer eller mindre bostäder ute till salu är en faktor som påverkar. Det bästa är att kontakta en lokal mäklare eftersom de har bäst koll på vad som gäller i just deras område.

Hur ser trafiken ut på Hemnet under sommaren? Kan det påverka min försäljning?

– Trafiken tenderar att gå ner under sommaren, men det gör även utbudet, vilket kan innebära mindre konkurrens.

Hur ser prisnivåerna ut under sommarmånaderna, brukar det synas en nedgång?

– Statistiken under exempelvis juli kan vara lite klurig att tyda. Eftersom antalet bostadsrätter som säljs i Stockholm minskar under sommaren så minskar också det genomsnittliga priset för riket. Det beror inte nödvändigtvis på en generell prisminskning, utan på att koncentrationen av stockholmslägenheter – som har den högsta prisnivån i landet – minskar.

Är det någon skillnad mellan villor, bostadsrätter och fritidshus?

– Fritidshusmarknaden tenderar att vara aktiv längre under sommaren än exempelvis marknaden för bostadsrätter av naturliga skäl.

Vad är ditt råd till den som vill sälja under sommarmånaderna?

– Det viktigaste rådet är återigen att kontakta en mäklare som har god lokalkännedom för att få råd om när och hur bästa försäljning kan uppnås. På Hemnet kan man som säljare titta på vad som finns ute till salu just nu och information kring aktuella slutpriser men mäklarna är de som har bäst koll på pulsen för bostadsmarknaden.

Här har av vi samlat alla artiklar vi publicerat som handlar om bostadsmarknaden. Läs mer här.