Så tar du reda på vad din bostad är värd

Vill du veta vad din lägenhet eller villa är värd? Oavsett om du planerar att sälja eller köpa en ny bostad kan det vara bra att ha koll på. Här listar vi några fördelar med att hålla koll på värdet av din bostad.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Det finns flera olika sätt för dig att få en uppfattning om vad din bostad är värd. Att värdera din bostad kan även hjälpa dig om du bara vill göra research inför en framtida försäljning, eller om du vill få ett uppskattat värde för en bostad du planerar att köpa. Nedan listar vi fyra sätt som kan hjälpa dig att hålla koll på värdet av din bostad.

1.Värdera din bostad online

Med Hemnets värderingsindikator kan du göra en enkel bostadsvärdering och snabbt få en uppskattning om vad din bostad är värd. Värderingsindikatorn ger ett uppskattat prisspann som är baserat på försäljningsstatistik för liknande bostäder i det aktuella området. Där ser du även statistik kring hur snabbt en genomsnittlig bostad säljs i det aktuella området, och kan löpande få information om bostadens värdeutveckling. Värdera din bostad gratis här.

2. Se slutpriser i området

Planerar du att köpa eller sälja är det bra att se vad liknande bostäder i ditt område har sålts för tidigare. De slutpriser som visas på Hemnet är den faktiska summan en bostad sålts för, och det är upp till säljaren att bestämma om dessa ska publiceras på Hemnet eller inte. Under slutpriser hittar du även statistik över de senaste årens prisutveckling av slutpriser i ditt område.

3. Se bostäder som är till salu just nu

Ett annat sätt att få koll på värdet på din bostad är att söka efter bostäder som är till salu i ditt område just nu. På så sätt får du en ungefärlig uppfattning om dagens prisläge. Tänk på att bostäder till salu bara visar ett utgångspris, inte vad bostäderna i slutändan faktiskt kostar.

4. Kontakta en fastighetsmäklare

Att prata med en mäklare som är expert inom ditt område kan ge dig viktiga insikter inför en eventuell försäljning. Träffa och jämför gärna olika mäklare för att få en så bra bild av marknadsläget och värderingen av din bostad. Mäklaren kan även ge tips på förbättringar som kan höja värdet av din bostad. Hitta din mäklare här.